Groningen klaar voor Koningsdag

Het programma en de draaiboeken voor Koningsdag in Groningen zijn zo goed als klaar. En dat betekent ook dat er ook duidelijkheid is over de details van de verschillende programmaonderdelen en gevolgen voor de bereikbaarheid voor omwonenden, ondernemers en bezoekers. Binnen de Diepenring worden deze week brieven bezorgd met informatie over de parkeerverboden, de stremmingen. 

Programma
1180 meter. Dat is de afstand die de koninklijke familie op Koningsdag 2018 aflegt tussen het Prinsenhof aan het Martinikerkhof en het podium voor de Korenbeurs op de Vismarkt. Het thema van Koningsdag 2018 is Mijn Groningen. De koninklijke familie maakt straks kennis met de stad en de regio Groningen, daarbij aan de hand genomen door mensen die zich heel nauw verbonden voelen met Groningen, de Sidekicks. Zij vertellen de koninklijke familie in een paar zinnen wat Groningen nu tot Mijn Groningen maakt.

Het lied Mien Grunneger Stad / Mijn Groninger Stad zal aan het slot op muzikale wijze verwoorden wat Groningen zo speciaal maakt. Eerder in het programma – bij het verlaten van de Martinikerk – speelt stadsbeiaardier Auke de Boer dezelfde melodie. Hetzelfde lied klinkt ook op het carillon van het gebouw van de Rijksuniversiteit aan de Broerstraat. Ook op het Martinikerkhof zal de melodie van het slotlied al te horen zijn. Het lied loopt als een rode draad door het hele programma.

Eerder was al bekend dat bondscoach Ronald Koeman aanwezig zou zijn bij de voetbalclinic op het Martinikerkhof. Pupillen van vier voetbalclubs die dit jaar hun 100-jarig bestaan vieren krijgen een korte training. Het gaat daarbij om spelers van CVV Oranje-Nassau uit de stad Groningen, VV Warffum, VV Eenrum en VV Nieuw Buinen.

In de Martinikerk speelt het Noord Nederlands Orkest een stuk van de Amerikaanse componist John Adams: A Short Ride In A Fast Machine. Eerder deze week klonk dit werk tijdens het Koningsdagconcert in de Oosterpoort. Zes dansers van Club Guy &Roni dansen in de kerk een choreografie van Guy Weizman en Roni Haver.

Op de Grote Markt is er alle aandacht voor de gevolgen van de gaswinning. Het programma zal serieus en informatief zijn en daarmee recht doen aan de ernst van de situatie in het aardbevingsgebied. Het Ede Staal lied ‘t Het nog nooit zo donker west zal in de bewerking van Freek de Jonge door een koor ten gehore worden gebracht. Jan Henk de Groot, Robin IJzerman en Alina Kiers zingen mee.

Namen noemen
Zwemster Ranomi Kromowidjojo wekt op de Grote Markt al fietsend op een waterstoffiets energie op. Een speciaal Fusion-koor – waaronder het Vluchtelingenkoor New Live – zingt op het Waagplein een remix van wereldnummers, waaronder ‘Iedereen is van de wereld’ van Thé Lau van The Scene. In de Oude Boteringestraat is een kleintje Eurosonic/Noorderslag. Onder meer de dammers Roel Boomstra en Wouter Sipma, de voetballer Ludo Reis van FC Groningen en roeier Melvin Twellaar presenteren zich als Groninger topsport-studenten. De onderzoeksgroep van RUG-hoogleraar en Nobelprijswinnaar Ben Feringa geeft een presentatie. In de Oude Kijk in ’t Jatstraat zal de band Swinder het nummer Noar Stad ten gehore brengen. Internetondernemer Ben Woldring heet de koninklijke familie welkom in de

Concreet betekent dit dat in delen van de binnenstad op de ochtend van Koningsdag überhaupt geen voertuigen aanwezig mogen zijn. Deze delen worden op een aantal plekken afgesloten met speciale tijdelijke poortjes en slagbomen. Op andere plekken zijn er inrij- en/of parkeerverboden.

Bezoekers krijgen het advies om lopend de binnenstad in te gaan. Er komen duizenden extra fietsenrekken rondom de binnenstad. Bij de verschillende afsluitingen staan borden, tekstkarren en verkeersregelaars om mensen de weg te wijzen. Voor mensen met een mobiele beperking worden speciale vakken ingericht. De locatie van deze vakken worden ook de website van Koningsdag geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *