Groningen Zeerijp – Jacobuskerk

groningen-zeerijp-jacobuskerk-5De Jacobuskerk van Zeerijp dateert uit het midden van de 14e eeuw. De kerk heeft een vrijstaande klokkentoren, gebouwd in de eerste helft van de 15 eeuw. In de kerk zijn romanogotische en vroeggotische elementen terug te vinden. De kerk was oorspronkelijk gewijd aan de apostel Jakobus de Meerdere.

Onder de huidige kerk zijn de fundamenten teruggevonden van een eerdere zaalkerk, die waarschijnlijk in tufsteen was opgetrokken. De kerk is gebouwd naar het voorbeeld van de kruiskerk van het klooster van Aduard.

Op de grootste klok in de toren staat:

“Wetet jonkfrouen, vrouwen ende mannen, dat dese klock ther eer Sant Annen ende Sant Jacobs is gegoeten koemt gerne ter kercke onverdroeten”

Opvallend in het interieur is de rode kleur van het imitatiemetselwerk. Dit kleurrijke patroon is bij de restauratie in de zestiger jaren van de 20e eeuw weer in de vroegere staat hersteld. De kerk bezit een orgel, dat in 1651 gebouwd is door de orgelbouwer Theodorus Faber. Van het oorspronkelijke orgel zijn nog slechts restanten bewaard gebleven. Zowel de kast van het orgel als de preekstoel zijn halverwege de 17e eeuw gemaakt door Johan Elderkamp.

In de kerk zijn 11 rouwborden te vinden van de adellijke families, die in de borgen rondom Zeerijp woonachtig waren.

Van 1714 tot 1737 was Johan Verschuir, predikant en wiskundige en één van de vertegenwoordigers van het gereformeerd piëtisme, als predikant verbonden aan de kerk van Zeerijp.

(Bron: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *