Herdenking 2018 Indië Monument Selwerderhof

Vandaag, 5  juni, werden op het Selwerderhof, in bijzijn van de burgemeester Peter den Oudsten de kransen neergelegd voor de omgekomen 142 Groningse militairen die zijn overleden in het voormalig Nederlands Oost-Indië en Nieuw Guinea in de jaren 1945 tot en met 1962, waar totaal 6200 Nederlanders zijn omgekomen.Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Dit jaar was het Elly Pastoor, wethouder van de gemeente Grootegast, die de lezing verzorgde.

Na de één minuut stilte en het Wilhelmus werden er kransen en bloemstukken gelegd namens diverse verschillende organisaties.

Vrijheid is een groot goed en niet vanzelfsprekend. De laatste krans wordt traditioneel in de vijver geplaatst als symbool voor het oversteken van de oceaan.

De jaarlijkse herdenking wordt georganiseerd door Stichting samenwerkingsverband Verteranen en Postactieve militairen bestaande uit zes provinciale organisaties.

Alle herdenkingsfoto’s: klik hier

Wij verwijzen hierbij nog even naar een gedicht van Annie Steenstra over Vrijheid een gedicht waar Moed, Beleid en Trouw centraal staan.

Het ‘Indië-monument’ in Groningen, onthuld in 2002, bestaat uit een 20 centimeter verlaagd pad, met langs de kant een hardhouten zitting op betonnen zitelementen: een 120 meter lange bank die de glooiing van het pad volgt. Aan de andere kant van het pad bevindt zich een zandstenen namenband. Het pad, de bank en de namenband volgen de ronding van de vijver. Het begin van de houten bank wordt gemarkeerd door een bronzen plaquette met daarop een gedicht van Rutger Kopland.

 

 

De tekst luidt:

‘DAN ZULLEN DEZE GELUIDEN WIND ZIJN,

ALS ZE OPSTIJGEN UIT HUN PLEK, DAN

ZULLEN ZE VERWAAIEN, ZIJN ZE WIND.

WE HEBBEN GEADEMD EN ONZE ADEM WAS

ALS ZUCHTEN VAN BOMEN OM EEN HUIS,

WE HEBBEN GEPREVELD EN ONZE LIPPEN

PREVELDEN ALS EEN TUIN IN DE REGEN,

WE HEBBEN GESPROKEN EN ONZE STEMMEN

DWAALDEN ALS VOGELS BOVEN EEN DAK.

OMDAT WIJ ONZE NAAM WILDEN VINDEN.

MAAR ALLEEN DE WIND WEET DE PLEK

DIE WIJ WAREN, WAAR EN WANNEER.’

Op de stenen band zijn in chronische volgorde gelet op de sterfdatum de namen van 136 gesneuvelde militairen uit de provincie Groningen aangebracht. ‘De namen staan als een voetnoot in de omgeving.’ Van zeven gesneuvelde militairen staan de namen niet vermeld, omdat de nabestaanden hiervoor geen toestemming hebben gegeven.

Vlak voor aanvang van de namen op de zijkant staat op de bovenkant van deze band: ‘NEDERLANDS INDIË 1945-‘ en na de laatste naam ‘-1962 NIEUW GUINEA’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *