Nationale Herdenking 4 mei 2017 in Groningen

Tijdens de Nationale Herdenking vandaag op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in ons Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van die verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Vanmorgen om 9.00 uur werden de eerste kransen gelegd bij de Joodse Begraafplaats bij het oorlogsmonument welke herinnert aan de bijna 3000 uit de stad gedeporteerde en vermoorde Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vervolgens werden er kransen gelegd bij de twee monumenten op het Selwerderhof. Allereerst bij het spoorwegmonument.  Hier wordt Hendrik Boxma – rangeerder bij de spoorwegen – herdacht dit tijdens een staking op 23 september 1944 door de Duitsers werd dood geschoten.

Het Provinciaal Indië-monument is een monument bestemd voor alle niet teruggekeerde Groningse militairen uit het voormalige Nederlands-Indie en Nieuw Guinea in de jaren 1945 – 1962. De namen van de overledenen zijn aangebracht op volgorde van de sterfdatum. Jaarlijks vindt op de eerste dinsdag in juni een herdenking plaats.

Op het Noorderbegraafplaats aan de Moestraat in Groningen werd vanmorgen stilgestaan bij het herdenken van de hier begraven verzetstrijders waaronder Dinie Aikema (1917-1945), Harm Engbert Blaauw ((1918-1945) en Gerrit Boekhoven (1912-1945) Op deze begraafplaats liggen enkele Joden begraven die in de oorlog om het leven gekomen zijn.

Fred Butterworht werd herdacht aan de Paterswoldseweg. Fred Butterworth was de eerste Canadese soldaat die bij de bevrijding van Groningen (van 13 tot 16 april 1945) om het leven kwam. Op 13 april 1945 werd de tank waarin hij zat beschoten. Als gevolg daarvan vloog de tank in brand.

Op de Rooms-Katholieke begraafplaats aan de Hereweg werden de negentien verzetsmensen herdacht. Hier staat een oorlogsmonument uit 1946. Het monument herinnert aan 19 verzetsmensen die in de oorlog omgekomen zijn, waaronder Caspar Naber, de man die zelfmoord pleegde door van de zolder van het Scholtenshuis te springen. Hij deed dit, omdat hij bang was dat hij zijn kameraden zou verraden tijdens de verschrikkelijke ondervragingen en martelingen die in t Scholtenshuis plaatsvonden.

In het voormalig Huis van Bewaring te Groningen staat boven een gedenksteen in een nis een witte urn met as van slachtoffers uit concentratiekampen in Duitsland 1940 – 1945. In het Huis van Bewaring werden politieke gevangenen opgesloten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op het Esserveld werden naast de Engelse soldaten de vijfenveertig mensen herdacht die in kamp Westerbork vermoord zijn. In het midden van deze begraafplaats staat een groot oorlogsmonument. Het monument is een herinnering aan vijfenveertig mensen die in kamp Westerbork vermoord zijn. Het monument heeft de vorm van een ‘u’.

Er staat een beeld van een vrouw bij. Het beeld is gemaakt door de beeldhouwer Willem Valk. Voor het monument staat een lijstje met daarin een gedicht van Petra Schuttinga-van der Togt uit Groningen. Op deze begraafplaats liggen mensen uit de top van het Groningse verzet begraven, waaronder de heren Ridder, Legger en v.d. Bosch. Zij zijn in 1944 omgebracht door de Duitsers.

Bij het stadhuis een kranslegging bij de Canadese plaquette, plaquette gemeenteraadslenden en de gedenkplaat Scholtenhuis.

 

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Alle herdenikingsfoto’s FocusGroningen: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *