Regio Groningen koploper lokaal aanbesteden

groningen-centrum-stadhuis-va-gelkingestr-1.jpgDe regio Groningen is landelijk koploper op het gebied van lokaal en regionaal aanbesteden. De samenwerking van 15 grote publieke instellingen in het Inkoop Platform Groningen (IPG) blijkt een prima stimulans voor de regionale economie en werkgelegenheid. De Groningse aanpak, die al twee jaar draait, is geheel in lijn met het dit jaar gestarte traject ‘Beter Aanbesteden’ van het ministerie van Economische Zaken.

Uit een evaluatie van de nieuwe Aanbestedingswet is naar voren gekomen de meeste problemen worden ervaren in het juist toepassen van de regels. In het landelijke traject Beter Aanbesteden is het de bedoeling dat aanbestedende diensten en ondernemers in verschillende regio’s met elkaar de dialoog aangaan om problemen op te lossen en elkaar te versterken.

Aanstaande woensdag houdt het Inkoop Platform Groningen in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Noord, Bouwend Nederland en het Verkoop Platform Groningen een bijeenkomst rond het thema ‘Lokaal aanbesteden in Groningen’. Dat deze bijeenkomst in een grote behoefte voorziet, blijkt wel uit de meer dan 250 aanmeldingen van ondernemers die zich binnen twee weken hebben aangemeld.

De Groningse aanpak loopt volgens wethouder Van Keulen voor op de landelijke aanpak: “Het landelijke traject is nog erg theoretisch, terwijl we lokale aanbesteding in Groningen al op grote schaal in de praktijk brengen en inmiddels ook nadenken over vervolgstappen. Het IPG zou een prachtig voorbeeld kunnen zijn voor andere regio’s. ”

De 15 organisaties die lid zijn van het IPG kopen jaarlijks gezamenlijk voor 1,5 miljard euro in. Door een steeds groter deel van die inkoop lokaal of regionaal te doen kan een belangrijke bijdrage aan de regionale economie worden geleverd. Het belangrijkste doel van de ondernemersbijeenkomst woensdagmiddag is het delen van kennis en informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *