Welke bron gaat Paddepoel en omgeving verwarmen

Welke bron gaat bedrijven op Zernike en de 10.000 huishoudens in Paddepoel, Selwerd en omgeving in de toekomst verwarmen? Inmiddels is Warmtestad gestart met het onderzoek naar een geschikt alternatief voor geothermie, dat in november 2017 ‘on hold’ is gezet en inmiddels de nodige miljoenen heeft gekost.

Er wordt nu een ‘longlist’ gemaakt met allerlei opties als bron voor het warmtenet in de noordelijke wijken van Groningen. In een eerder stadium is biomassa als optie genoemd, maar ook andere bronnen worden geïnventariseerd, zoals biogas, restwarmte, omgevingswarmte, zonthermie of een combinatie van bronnen. De volgende stap is een zogeheten ‘Multi Criteria Analyse’, waarbij criteria zoals kosten, uitstoot, betrouwbaarheid en toekomstgerichtheid centraal staat. Het is de bedoeling dat de nieuwe duurzame bron vanaf 2020 gaat draaien. Het streven is dat er voor de zomer een plan ligt dat is goed te keuren door de aandeelhouders gemeente en het waterbedrijf. Het eerste deel van het warmtenet op Zernike Campus is eind 2017 afgerond.

Tijdelijke Warmtecentrale
Tot de nieuwe duurzame bron een feit is, worden bedrijven en woningen op Zernike, Paddepoel en Selwerd voorzien van warmte uit een tijdelijke warmtecentrale. Deze wordt weliswaar door gas gestookt, maar door een warmtekrachtkoppeling (WKK) met een aanzienlijke reductie van Co2. De tijdelijke warmtecentrale moet in het laatste kwartaal van dit jaar klaar zijn. Dan worden diverse gebouwen op Zernike Campus, waaronder de Hanzehogeschool, aangesloten op de tijdelijke centrale.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *