Zeeland Vlissingen – Standbeeld Michiel de Ruyter

zeeland-vlissingen-admiraal de ruyter-2Het standbeeld van Michiel de Ruyter staat op Boulevard de Ruyter in zijn geboorteplaats Vlissingen. Het standbeeld uit 1841 is van de hand van de Vlaamse beeldhouwer Louis Royer. Op het beeld is De Ruyter te zien, staande op een scheepsdek met de rug naar het stuurwiel, met een kijker in de hand en de andere hand in de zij.

Sinds jaar en dag doet in Vlissingen het verhaal de ronde dat De Ruyter, bij wijze van grapje van de beeldhouwer, een klein hondje onder de arm heeft. Vermoedelijk betreft het hier echter een rol papier. Het beeld wordt in de volksmond liefkozend ‘Michieltje’ genoemd. Ook de Hongaarse stad Debrecen heeft een standbeeld van de Vlissingse zeeheld. De Ruyter redde hier in 1676 26 Hongaarse gereformeerde predikanten van de slavernij.

Bronzen kanonnen

De twee bronzen kanonslopen op houten rolpaarden die aan weerszijden van het standbeeld staan opgesteld zijn in 1902 opgedoken in de Straat van Faro (nu Straat van Messina). Ze zijn afkomstig van de vloot van De Ruyter die hier in 1676 tijdens de Slag bij Agosta samen met de Spanjaarden hevige strijd tegen de Fransen leverde waarbij de De Ruyter dodelijk gewond raakte. De kanonslopen werden door de Nederlandse staat aangekocht en in april 1905 ontvangt de gemeente Vlissingen een brief van de minister van marine waarin de komst van twee kanonslopen in het vooruitzicht wordt gesteld om te worden geplaatst bij het standbeeld van De Ruyter. De enige voorwaarde is dat de gemeente zelf voor de bijpassende rolpaarden zorgt. De kanonnen zijn op 28 augustus 1905 onthuld door koningin Wilhelmina en prins Hendrik ter gelegenheid van de terugkomst van een eskader van de Java Divisie uit Nederlands-Indië.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *