Aanhouding in o.a. gijzelingszaak Grote Beerstraat

politieDe politie heeft dinsdagochtend 25 februari twee mannen uit West-Afrika aangehouden (35 en 42 jaar). Het duo wordt verdacht van betrokkenheid bij een gijzeling en een schietincident. Daarnaast zouden de mannen zich bezig houden met hennepteelt en –handel.

Bij de actie zijn dinsdagochtend op drie locaties invallen gedaan. Hierbij is één hennepkwekerij aangetroffen in de Adriaan Pauwstraat. Op deze locatie zijn nog vier verdachten aangehouden: een man uit Guinee (29 jaar), twee Vietnamezen (22 en 16 jaar) en de bewoner (28 jaar). Daarnaast is op de locaties de administratie en een aantal waardevolle goederen in beslag genomen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Aanleiding onderzoek

De politie kreeg eind 2013 informatie over een gijzeling. Vier Vietnamezen zouden in augustus drie dagen tegen hun wil zijn vastgehouden in een woning aan de Grote Beerstraat in Groningen. Zij wisten uiteindelijk weg te komen en hebben een paar maand later alsnog de politie ingeschakeld. De politie stelde een onderzoek in naar de gijzeling.

Eind januari 2014 werd aan het Hoendiep in Groningen een krantenbezorger beschoten. De 35-jarige man raakte gewond, maar maakt het inmiddels goed. Ook naar dit incident werd onderzoek gedaan. In beide onderzoeken kwamen de twee aangehouden mannen naar voren. De mannen zijn afkomstig uit West-Afrika.

Vervolgonderzoek

Het onderzoek naar deze verdachten loopt vanaf december 2013. Op 10 februari werd de politie vervolgens geconfronteerd met een woningbrand aan de Kleine Haddingestraat in Groningen. Inmiddels is vast komen te staan dat hierbij sprake is van brandstichting. De bewoner heeft aangegeven voor de brand te zijn bedreigd. Ook deze brandstichting en bedreiging worden meegenomen in het onderzoek rondom de aangehouden verdachten.

Invallen

De politie heeft dinsdagochtend invallen gedaan op drie locaties in Groningen. Als eerste werd de Grote Beerstraat bezocht. Hier werd de 35-jarige verdachte aangehouden. De 42-jarige werd op zijn werk aangehouden. Bij een inval in een pand aan de Aldebaranstraat zijn diverse goederen aangetroffen die gebruikt worden bij het opzetten van een hennepkwekerij. Daarnaast werd ingevallen bij het pand aan de Adriaan Pauwstraat.

Drugsgerelateerde incidenten

In het onderzoek kwam naar voren dat de aangehouden verdachten mogelijk betrokken zijn bij hennepteelt en –handel. Het vermoeden bestaat dat een groep mannen uit West-Afrika in Groningen in verschillende panden hennepkwekerijen inrichten. Zij zouden daar vervolgens Vietnamezen laten werken voor het onderhoud en de oogst van de hennep. Bij invallen aan de Adriaan Pauwstraat is ook daadwerkelijk een hennepkwekerij ontmanteld. Daar werden een kleine 200 hennepplanten en een paar kilo gedroogde hennep aangetroffen. De hennep en de apparatuur is in beslag genomen en vernietigd. De politie gaat er in het onderzoek vanuit dat ook de overige incidenten gerelateerd kunnen worden aan drugshandel.

Waarom strijd tegen hennep

De politie heeft in Noord-Nederland regelmatig onderzoek gedaan naar geweldsincidenten die drugsgerelateerd blijken te zijn. Juist vanwege de mate van geweld en de maatschappelijke impact daarvan, is het belangrijk om hennepteelt en –handel te blijven aanpakken. Samen met andere organisaties werken we eraan de netwerken achter de hennepkwekerijen bloot te leggen en aan te pakken om de criminaliteit terug te dringen en de veiligheid in de maatschappij te vergroten. Daarnaast wordt zoveel mogelijk crimineel verkregen kapitaal afgepakt, zodat misdaad niet langer loont.

Tips

Denkt u meer informatie te hebben die mogelijk verband houdt met dit onderzoek of heeft u informatie over hennepteelt of –handel in het algemeen, dan kunt u dit doorgeven aan de politie:

  • Anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *