Afvalophalers in Groningen staken voor een betere cao

Van 10 t/m 13 februari staakt in Groningen een deel van de medewerkers die afval inzamelen en de straten schoonhouden, en medewerkers die toezien en handhaven. Dit betekent dat van vrijdag t/m maandag geen afval opgehaald wordt en dat er in Groningen niet schoon gemaakt wordt. De Afvalbrengstations zijn gesloten. Op 15 februari is er een landelijke stakingsdag. Op dit moment is nog onduidelijk welke gevolgen die stakingsdag heeft voor de dienstverlening van de gemeente.

Overlast

De gemeente verwacht  overlast van volle ondergrondse containers, volle prullenbakken en afval op straat. Het advies is om uw vuilnis zoveel mogelijk binnen of anders in uw tuin of op uw balkon te bewaren. Zo kunnen we samen rommel en ongedierte op straat tegengaan.

De BOA’s houden op maandag 13 februari een publieksvriendelijke actie. Zij delen dan geen boetes uit. Voor de veiligheid zijn ze wel zichtbaar op straat en zetten ze zich in voor hulpverlening.

Worden uitgevallen inzamelbeurten ingehaald?

  • Er komt een inhaaldag voor restafval (grijze containers). Deze is op zaterdag 18 februari, alleen voor de wijken waar op 10 of 13 februari tijdens de staking geen restafval is ingezameld.
  • Er komen twee inhaaldagen voor oud papier (blauwe containers). Voor de wijken Hoornse Meer en Helpermaar is dat vrijdag 17 februari. Bewoners van Zuidoost-Beijum kunnen hun oud papier op donderdag 16 februari aan de weg zetten.
  • Er komt geen inhaaldag voor gft (groene containers). In deze tijd van het jaar is er zo weinig snoeiafval, dat dit in de meeste gevallen geen probleem zal opleveren.

Over de staking

De staking heeft te maken met landelijke onderhandelingen over de cao voor de gemeenten. Deze cao regelt de arbeidsvoorwaarden voor werknemers die in dienst zijn bij een gemeente. De landelijke werkgeversorganisaties VNG en WSGO en de vakbonden FNV en CNV zijn hierover met elkaar in overleg. Er is op dit moment nog geen akkoord.

Wij hopen dat u begrijpt dat onze medewerkers staken en we willen sorry zeggen voor het mogelijke ongemak. Houd deze pagina in de gaten voor de nieuwste informatie over de staking.

Bron: Gemeente Groningen – Foto: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *