Arrogant FC Groningen dramatisch ontmaskerd | Mistersnooker

FC Groningen staat weer met beide benen op de grond. SC Cambuur maakte gehakt van de Trots van het Noorden (4-1) en won de harten van het thuispubliek met een aanvallende tactiek die met veel inzet vruchten afwierp. De Groningers dropen met de staart tussen de benen af.

Als trotse mede-koploper betrad FC Groningen zaterdagavond het Cambuur-stadion en als geslagen honden stapte het elftal in de bus voor de terugreis naar de Martinistad. De ploeg van trainer Van de Looi dacht het klusje gemakkelijk te klaren met een ietwat arrogante spelstijl, die in de eerste helft fataal uitpakte. De Cambuur-spelers sneden als het bekende warme mes door de boter. Met andere woorden: Tjaronn Chery en Nick van der Velden hadden geen zin om achter de lopende Friese spelers aan te gaan.

Tegen FC Utrecht was de vorige week al duidelijk geworden dat het middenveld van FC Groningen veel te weinig weerwerk levert bij balverlies. In dat duel bleef het nog – met enig fortuin – zonder gevolgen, maar in Leeuwarden profiteerde Cambuur ongegeneerd van de veel te slappe houding van de tegenstanders. Een dikverdiende 3-0 voorsprong in de rust was voldoende voor de derbyzege.
Werden Chery en Van der Velden na de eerste twee wedstrijden nog door de supporters op handen gedragen, tegen Cambuur vielen ze door de mand. Ze lieten niet alleen hun tegenstanders de vrije loop, maar zadelden de verdediging op met een onmogelijke taak. De nieuwelingen moeten beseffen dat ze als aanvallende middenvelders bij balverlies keihard moeten werken.
De enige Groninger die een voldoende haalde, was Michael de Leeuw die het ongelijk van Van de Looi aantoonde. De debuterende trainer maakte zichzelf belachelijk door de topscorer van het vorige seizoen, de publiekslieveling van de fans en de MVP (meest waardevolle speler) van het elftal buiten de basis te laten onder het mom van: Never change a winning team.
De Leeuw maakte niet alleen het enige doelpunt in Leeuwarden, maar was vele malen gevaarlijker dan spits Texeira, voor wie hij al voor de rust in het veld kwam. Na de blamerende nederlaag zal Van de Looi hem voortaan vrijwel zeker in de basis opstellen: twee wedstrijden te laat.
Overigens pleit het voor Erwin van de Looi dat hij niet meeging in de euforie na de vliegende competitiestart. Hij zag in de wedstrijd tegen FC Utrecht veel onvolkomenheden. Helaas voor de fans bleek hij niet in staat om voor de noordelijke derby effectieve maatregelen te nemen.