Asielketen Nederland in crisis | Wordt aanmeldcentrum Ter Apel gesloten?

De aanhoudende toestroom van vluchtelingen naar Nederland en het gebrek aan opvangcapaciteit in het land heeft de afgelopen maanden bij herhaling geleid tot ontoelaatbare situaties op het gebied van veiligheid, gezondheid en maatschappelijke onrust in en rond het aanmeldcentrum in Ter Apel in de gemeente Westerwolde. Bij velen de vraag waar komen ze vandaan en hoelang is opvang nog mogelijk in samenhang met alle problematiek.

De crisis noodopvang die Veiligheidsregio Groningen al maanden biedt en de andere veiligheidsregio’s sinds enkele weken bieden op verzoek van het Rijk blijkt onvoldoende om de nood te lenigen. Er is inmiddels sprake van een landelijke crisis in de asielketen. Om de problemen in samenhang het hoofd te bieden, heeft het kabinet vandaag besloten een landelijke crisisorganisatie op te tuigen om de opvang en doorstroom van asielzoekers te verbeteren. Die organisatie wordt geleid door de Nationaal Coördinator Terrorisme (NCTV).

De Veiligheidsregio Groningen overweegt inmiddels het aanmeldcentrum Ter Apel tijdelijk te sluiten vanwege de schrijnende situatie en risico’s voor de gezondheid en openbare orde. Dat heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, de Groningse burgemeester Koen Schuiling, deze week gezegd tijdens het Veiligheidsberaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *