Boomblauwtje

Het Boomblauwtje, Celastrina Argiolus)  is een nogal klein vlindertje met een spanwijdte van ca 30 mm. Deze vlinder voelt deze zich het beste thuis in en nabij bomen en struiken.

Het is een vlinder die ondanks zijn tengere voorkomen redelijk grote afstanden kan overbruggen om een nieuw leefgebied te zoeken. Hij gebruikt hiervoor de rechte lijnen in het landschap, zoals bijvoorbeeld bospaden of bosranden.      

Het boomblauwtje is slechts een kort leven beschoren; na ongeveer 14 dagen zit zijn leven erop. Maar ze hebben niet stilgezeten, want grote afstanden zijn afgelegd, de partner is gezocht en gevonden, de 40 tot 70 eitjes één voor één afgezet op een waardplant, doorgaans sporkehout, klimop, hulst.

De rupsen die na vier dagen uit de eitjes komen genieten een zekere mate van bescherming door mieren. Deze zijn namelijk dol op de vloeistof die de rups uitscheidt. Na achttien dagen verpopt de rups tot vlinder.

 

In één seizoen kunnen zo tot drie generaties boomblauwtjes voorkomen, al gelang de weersomstandigheden. De laatste generatie overwintert als pop in het afgevallen blad van de waardplant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *