Byzantijnse muziekavond in Der AA-kerk

Gisteren, zaterdag 15 december, organiseerde Vereniging Yarden in navolging van Heimwee met  een glimlach, een byzantijnse muziekavond in Der AA-kerk in Groningen. Het concert werd verzorgd door Het Byzantijnskoor Drenthe onder leiding van Julia Zaytseva. Het Byzantijnskoor Drenthe ontstond in 2003 nadat een aantal zangers een gezamenlijke reis door Rusland en andere Oost-Europese landen maakten en aldaar getroffen werden door de warme en kenmerkende klankkleur van de Byzantijnse muziek.

Bijzantijnse muziek

De Byzantijnse muziek omvat de heilige (sacrale) gezangen van de christelijke kerken die, sinds de vroege geschiedenis, de Oosters-orthodoxe traditie volgen. Het ontwikkelde zich in Byzantium/Constantinopel als hoofdstad van het Byzantijnse keizerrijk, ook wel Oost-Romeinse Rijk genoemd, van het jaar 330 tot aan de val in 1453. Russische Tsaren claimden daarna het opvolgingsrecht van de Byzantijnse cultuur en nam de Russisch Orthodoxe kerk de leidende rol én de traditie van het religieuze leven over. De vorm van de muziek, de teksten en de taal bleven nagenoeg hetzelfde.

Foto’s: Geert van Duinen

Wat velen aanspreekt, ook nu nog, zijn de ingetogen meerstemmige gezangen die onderdeel uitmaken van de Orthodoxe kerkelijke liturgie tijdens de eredienst. Er worden ook rouwliederen gezongen. Want wij vinden het belangrijk om mensen te laten kennismaken met rouwrituelen van verschillende culturen, organiseren wij deze avond. Nog steeds worden bij orthodox Russische uitvaarten deze gezangen uitgevoerd. Het geeft dus een uniek inkijkje in deze cultuur die zeer rijk is aan traditie”, vertelt Anneke Roggen, voorzitter van het Groningse activiteitenbestuur van Vereniging Yarden.

Onderstaand een van de gezongen nummers Twaalf Rovers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *