Droogte van nu, hoe anders twintig jaar geleden in Groningen


Eind oktober begin november 1998 drong in Groningen het water het Groninger Museum binnen door het hoge peil in het Verbindingskanaal waarin het museum ligt. Via de ramen stroomde het water de expositieruimten, die zijn aangelegd beneden het normale waterpeil, het museum binnen. Uit kelders moesten kostbare stukken naar droge ruimten gebracht worden.

Volgens de nieuwsberichten een ongekende waterstand van NAP + 1,48 m in plaats van het normale waterpeil van NAP + 0,62 m. Het water stroomde over de kruin van de dijk het lager gelegen gebied in. Dit leverde een zodanig kritieke situatie op dat met inzet van onder andere brandweer en militairen een nooddijk van zandzakken moest worden aangelegd.
Drie achterliggende verzorgingstehuizen en een deel van het Martiniziekenhuis werden vanwege de dreiging ontruimd. De nooddijk bleek voldoende om een overstroming te voorkomen.

Vijfhonderd ouderen en revaliderende uit de instellingen Maartenshof en het Heymanscentrum in Groningen werden wegens dreigende wateroverlast overgebracht naar andere instellingen. Het Martiniziekenhuis ontruimde één van haar gebouwen, waar 150 patiënten lagen.

Foto’s:  Archief Jan Hendrik van der Veen

 

Eén gedachte over “Droogte van nu, hoe anders twintig jaar geleden in Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *