Eerste urine gescheiden toilet bij TuinindeStad

groningen-kostverloren-friesestraatweg-tuin in de stad-eco toilet-4Vandaag waren we op bezoek bij Tuin in de Stad waar Fedde Jorritsma, bionier in de duurzame technologie, een workshop verzorgde over een urine gescheiden toilet en waar de deelnemers vervolgens hun eigen toilet gingen bouwen en mee konden nemen naar huis. TuinindeStad heeft een primeur en heeft als eerste in Nederland deze duurzame toiletvoorziening geïnstalleerd.

Wat is een urine gescheiden toilet

Wij mensen zijn zo gebouw dat als we gaan zitten of hurken de urine naar voren gaat, zowel bij mannen als vrouwen. Hier kunnen we handig gebruik van maken als we een urine-separator aan de voorkant van het toilet plaatsen. Voor mannen kan een waterloze urinoir gebruikt worden.

De scheiding van urine heeft vele voordelen:

  • urine is steriel en feces niet, terwijl het volume van feces ongeveer een-tiende is van het volume van urine;
  • de scheiding van een droge en natte fractie zorgt ervoor dat nare geuren goed te voorkomen zijn;
  • urine bevat het overgrote deel aan nutriënten (vooral stikstof) en is daarom een goede mest stof voor het land.

De urine wordt opgevangen in een tank. De wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om de urine een maand te laten staan. Daarna kan de urine gebruikt worden als meststof of compostverbeteraar. Als richtlijn kunnen we aanhouden ca. 2 liter per m² per jaar of 20% van het compostvolume.

De grote boodschap wordt opgevangen in een aparte bak en bedekt met zaagsel, as of ander droog organisch materiaal. Hierdoor is er geen stank en verdwijnt het laatste beetje vocht via een ventilatiepijp.

De feces bevat veel pathogenen waar we ziek van kunnen worden. Daar moet met zorg mee omgegaan worden. De wereldgezondheidsorganisatie geeft 2 methoden om feces te behandelen voor het gebruik op het land:

  1. Composteren – Hierbij moeten er temperaturen van minimaal 50 graden Celsius bereikt worden voor een week lang.
  2. Uitdrogen – De feces voor 2 jaar laten staan op een droge geventileerde plek.

De behandelde feces is niet meer te herkennen en kan net zo als compost over het land gebracht worden.

Ongeveer 30 procent van ons drinkwater spoelen we door het toilet. Een gemiddeld huishuiden betaald 45 euro voor spoelwater en 300 euro per jaar rioolbelasting . Onze ontlasting komt, samen met andere ‘afvalstromen’, bij de rioolwaterzuivering terecht. Het eindproduct is slib wat verbrand moet worden en behandeld als chemisch afval. Met voedingstoffen die we door onze toilet spoelen zouden we jaarlijks zo’n 1000 m2 land vruchtbaar kunnen houden per gemiddeld huishouden per jaar.

Bron: www.localwise.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *