Eerste waterstoftrein op Nederlands spoor in Groningen| Minister van Veldhoven op publieksdag

Was het recentelijk de waterstofbus die voor het eerst in Nederland reed in Groningen, vandaag 7 maart stond de waterstoftrein klaar in Groningen. De trein maakt tot 14 maart een aantal testritten tussen Groningen en Leeuwarden. Maar vandaag laat Groningen deze innovatieve trein zien aan het publiek.  Minister voor Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven was aanwezig bij aanvang van de publieksdag .

Eveneens aanwezig; Bernard Belvaux (Managing Director Alstom Benelux), Michele Azalbert (CEO Business Unit Hydrogen Engie) Anne Hettinga (Voorzitter Raad van Bestuur Arriva Nederland) Ans Rietstra (COO ProRail) Jean-Paul van Hengstum (Managing Director DEKRA Rail)en  Fleur Gräper-van Koolwijk (Gedeputeerde provincie Groningen).

Dit type waterstoftrein rijdt al reizigersdiensten in Duitsland, langs Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude. Nederland is het tweede land waar de trein op het spoor rijdt. “Met testritten doen we praktijkervaring op met het rijden op groene waterstof”, meldt ProRail. “We kijken onder andere naar hoe de trein de dienstregeling kan rijden, het brandstofverbruik en het tanken.”

De provincie Groningen, ProRail en Arriva willen de treinen in Noord-Nederland emissieloos laten rijden. Het inzetten van waterstoftreinen is een manier om dat te realiseren. Naast voordelen op het gebied van duurzaamheid is dit treintype ook stiller dan de de huidige dieseltreinen die in het noorden van Nederland rijden.

In de provincie Groningen rijden op dit moment al bussen op waterstof. daarnaast rijden er in de gemeente Groningen een aantal vuilniswagens en veegwagens op waterstof. De provincie Groningen noemt een trein op waterstof “een logische volgende stap”. ProRail onderzoekt als mede-initiatiefnemer of de waterstoftrein een haalbaar alternatief is op weg naar een CO2-neutraal spoor vanaf 2050. Als het aan het Groningse provinciebestuur ligt worden de waterstoftreinen voor het nieuwe traject Veendam-Stadskanaal snel besteld. Uit de testritten van de afgelopen weken tussen Groningen en Leeuwarden blijkt dat de waterstoftrein betrouwbaar is en de dienstregeling in kan.

 En zo wordt er volop gewerkt om de doelstellingen van Parijs te halen en speelt Groningen een belangrijke rol in de energietransitie. Er gaat niets boven Groningen.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen  (Alle foto’s: klik hier)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *