Eerste Wereldoorlog door striptekenaars in Stripmuseum

groningen-centrum-stripmuseum-expositie astrix en obelix-1Van 11 oktober tot en met 1 februari 2015 toont Het Nederlands Stripmuseum in Groningen hoe de Eerste Wereldoorlog door striptekenaars is vastgelegd. Zij laten de kracht van stilstaande beelden en persoonlijke expressie zien.
Met de expositie wil het museum haar bezoekers bewust maken van de beeldvorming over de Eerste Wereldoorlog. De bezoeker krijgt een goed inzicht in de impact van de oorlog en het belang van vrede en veiligheid in het huidige Europa.

De tentoonstelling bestaat uit diverse onderdelen. De basis wordt gevormd door twee exposities die eerder getoond zijn tijdens de Stripdagen in Haarlem. Eén daarvan is samengesteld door stripjournalist Joost Pollmann en draait om realistische strips en illustraties. Er is aandacht voor Loopgravenoorlog (door Jacques Tardi) en Charley’s War (door Pat Mills en Joe Colquhoun). Ook de inktzwarte prenten van Otto Dix zijn te zien.
De andere expositie bestaat uit twee- en driedimensionale kunstwerken en animaties. In Haarlem waren ze te zien in galerie Nieuwe Vide. Autonome kunstenaars als TRIK, Tammo Schuringa, Marten Noordijk en Studio WhooHoo lieten zich in hun werk inspireren door de Eerste Wereldoorlog.

In het museum is een 15 meter lange grafische impressie van een loopgraaf opgetrokken. De bezoeker loopt door donkere tunnels, hoort links en rechts het geluid van geweerschoten en waant zich aan het front. Langs de wanden zijn striptekeningen te zien die de gruwelijke ellende van de soldaten in beeld brengen.

De tentoonstelling toont ook tekeningen van het Groningse stripcollectief GR’NN. De nieuwste editie van hun stripblad is volledig gewijd aan de Eerste Wereldoorlog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.