Frankrijk Caen – Normandië

Tijdens onze vakantie in 2023 stond een bezoek aan de stad Caen op de agenda. Caen is een groene stad in Normandië in het arrondissement Calvados, bekend om de gelijknamige versterkte wijn. De stad heeft zwaar te lijden gehad onder de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de slag om Normandië is hier lang en hevig gevochten. Een groot deel van de historische stad is bij bombardementen verwoest. In de naoorlogse jaren is de stad mooi gerestaureerd. Tot de bezienswaardigheden van Caen behoren onder andere de Mannenabdij en de Vrouwenabdij, beide gesticht in de elfde eeuw door Willem de Veroveraar. De mannenabdij was gesloten in verband met een marathon door het centrum van Caen.

Kasteel van Caen

Het kasteel van Caen staat in het centrum van de oude stad. De oude citadel werd in opdracht van Willem de Veroveraar gebouwd en in de loop der eeuwen verder uitgebreid tot verdedigingswerk. Nu zie je de muren nog fier overeind staan. Achter de muren vind je een aantal musea, zoals het Museum voor Schone Kunsten en het Museum van Normandië, waar je meer te weten komt over hoe men vroeger in Normandië leefde. Verder staan hier de overblijfselen van de romaanse Saint Georgeskerk. Door de hoge ligging in de stad heb je hier een mooi uitzicht over de omgeving.

Standbeeld van Guillaume le Conquérant en Mathilde de Flandre

 

Het standbeeld van Guillaume le Conquérant en Mathilde de Flandre nabij het kasteel van Caen, is een hulde aan de hertog van Normandië, die in 1066 koning van Engeland werd Willem de Veroveraar, en aan zijn vrouw Mathilde van Vlaanderen, met wie Willem een oprechte liefde koesterde, en die het hertogdom Normandië alleen bestuurde toen Willem vertrok om Engeland te veroveren.

Rue Saint-Pierre

Een goed bewaarde straat uit de middeleeuwen met diverse vakwerkhuizen uit de 16e eeuw. De renaissancehuizen hebben spitsgevels en gotische versieringen

Église Saint-Étienne-Le-Vieux

Deze van oorsprong romaanse kerk werd reeds in de eerste helft van de 11e eeuw gebouwd. De bijnaam “de oude” kreeg ze omdat vlak bij de Abbaye aux Hommes iets later ook een Saint-Étienne verrees. De kerk werd tijdens belegeringen van de Engelsen in 1346 en 1417 (Honderdjarige Oorlog) voor een deel verwoest. Het gebouw werd hernieuwd in de gotische stijl en voltooid in de 16e eeuw. Na de Franse Revolutie diende de kerk als stallingen voor paarden. In 1817 werd ze gered van de totale sloop. Door de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog werd ze opnieuw platgegooid.

Tegenwoordig resten er nog delen van de kerk en is ze gedeeltelijk een ruïne. Het transept, de klokkentoren en de zijbeuk aan de noordelijke kant staan nog recht.

Quartier du Vaugueux

Verkeersvrije winkelomgeving die bestaat uit een paar straten rond de Rue du Vaugueux ligt pal in het centrum aan de voet van het kasteel. Het is een oude volksbuurt en telt tal van pittoreske huizen met houten gevels uit de 16e en 17e eeuw afgewisseld met 18e-eeuwse huizen in natuursteen van Caen.

Alle foto’s van Caen: klik hier Alle foto’s van Frankrijk: klik hier 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *