Gemeente vervangt papieren post voor MijnOverheid

gemeente groningen-post-1De gemeente informeert haar inwoners bij voorkeur digitaal in plaats van per papieren post. Daarom sluiten we ons in 2014 aan bij de berichtenbox van MijnOverheid.nl. Ook komt er een onderzoek naar een persoonlijke internetpagina voor burgers. Dit blijkt uit antwoorden van B&W op vragen van de VVD.

Met de introductie van MijnOverheid.nl kan de gemeente een deel van de papieren post vervangen. De gemeente gaat op deze site berichten plaatsen in de berichtenbox van deelnemende gebruikers. Door in te loggen met DigiD kunnen ze die berichten lezen. Via e-mail of sms krijgen gebruikers dan een melding dat er een nieuw bericht in hun berichtenbox zit. B&W vinden deze manier van informeren sneller, gebruiksvriendelijker en duurzamer.

Persoonlijke internetpagina
Daarnaast onderzoekt de gemeente de mogelijkheden van een persoonlijke internetpagina voor burgers. Die zouden op die manier hun persoonlijke zaken met de gemeente digitaal kunnen bekijken, bijvoorbeeld de status van het aanvragen van een uitkering. Burgers hoeven dan niet meer te bellen en kunnen de informatie bekijken op een moment dat hen het beste uitkomt.

Wettelijke verplichting
Het college geeft deze antwoorden naar aanleiding van vragen van de VVD. Deze fractie wilde weten waarom de gemeente burgers nog per brief informeert als hun paspoort of ID-kaart bijna verlopen is. B&W antwoorden hierop dat het om een wettelijke verplichting gaat.

Het college van B&W vindt ook dat burgers in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor het aanvragen van een reisdocument. Dat neemt niet weg dat de gemeente volgens de wet verplicht is om inwoners te wijzen op het verstrijken van de geldigheidsduur, de verplichting om het oude document in te leveren en de mogelijkheid een nieuw exemplaar aan te vragen.

Dit moet schriftelijk gebeuren en kan daarmee in de toekomst ook digitaal. Voor digitale meldingen van een verlopen reisdocument via MijnOverheid.nl is het systeem van Burgerzaken nog niet geschikt. Hiervoor is eerst nieuwe software nodig die in de komende jaren ontwikkeld wordt. Daarna kunnen we het Burgerzakensysteem aansluiten op MijnOverheid.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *