Gemeenteraad uitgenodigd voor werkbezoek schoonmaakbranche

groningen-centrum-actie interieurverzorgers-2De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) heeft de leden van de Gemeenteraad van Amsterdam en Groningen uitgenodigd voor een werkbezoek aan de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Hiermee wil zij het echte verhaal vertellen over de ontwikkelingen bij schoonmaakbedrijven en de negatieve effecten van inbesteding voor de 150.000 schoonmakers in Nederland.

OSB is teleurgesteld over de continue negatieve en onjuiste retoriek waarmee de schoonmaker in een negatief daglicht wordt gezet en misbruikt in politieke symboliek. Het toont geen enkel respect voor de baanbrekende verbeteringen van arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen. Eerder is ook vice-premier Asscher uitgenodigd voor een dergelijk werkbezoek.

Directeur OSB Rob Bongenaar: “Onze schoonmakers zijn het zat dat zij steeds vaker worden misbruikt in allerlei politieke retoriek waarbij de branche negatief wordt afgeschilderd. Dit helpt niet om met elkaar de positieve verbeteringen door te zetten. Er zijn geweldige stappen gemaakt in goede arbeidsvoorwaarden. Steeds meer eerlijke aanbesteding door de Code Verantwoordelijk Marktgedrag en borging van professionalisme met het OSB-Keurmerk. Dit biedt duurzame banen. Ook het inbesteden van schoonmaak is een schijnzekerheid, die is gebaseerd op totaal verkeerde aannamen. We nodigen gemeentes dan ook graag uit om met ons in gesprek te gaan in het belang van onze 150.000 schoonmakers.”

De schoonmaakbranche heeft de afgelopen jaren als jonge en innovatieve sector flinke stappen gemaakt. Met de introductie van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag is de negatieve prijsspiraal doorbroken. Het nieuwe OSB-Keurmerk legt de basis voor borging van kwaliteit en professionalisme van het schoonmaakvak. Daarnaast beschikt de branche over goede arbeidsvoorwaarden.

– Ruim 80% van de schoonmakers heeft een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
– Door 6,75% loonverhoging in de laatste jaren is het basisloon in de schoonmaak nu 120% van het minimumloon. Daarmee verdient een schoonmaker meer dan bijvoorbeeld medewerkers in de catering-, supermarkt- of thuiszorgbranche.
– Aan het eind van het jaar een eindejaarsuitkering van 1,6%
– Opbouwen pensioen in een eigen pensioenfonds.
– Bij ziekte wordt juist na de eerste 8 uur 100% doorbetaald in tegenstelling tot heel veel andere branches.
– Baanzekerheid die is vastgelegd in de overnameregeling en in de cao is opgenomen. Waarmee schoonmaakmedewerkers hun baan behouden bij contractovername van een ander schoonmaakbedrijf.
– Vakopleidingen en een cursus Nederlandse Taal. Bijna de helft van de schoonmakers is van niet-Nederlandse afkomst, veel meer dan elders in het Nederlandse bedrijfsleven. Een belangrijke voorwaarde voor meedoen in de samenleving is het beheersen van de Nederlandse Taal.
– Verder biedt de branche een prima baan voor lager opgeleiden en doorgroeimogelijkheden op alle niveaus, naar specialistische en leidinggevende posities.

Bron: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *