Groeten uit Groningen door de focus van fotografencollectief PS

Met weemoed terugkijken naar ‘de verloren tijd’ lijkt een menselijk trekje te zijn. Maar is die weemoed terecht? Is er veel verloren gegaan? Is de stad alleen maar in haar nadeel veranderd?
Groningen in fotos-7782

Of is de stad misschien mooier geworden? Honderd jaar geleden was Groningen een bloeiend handelsstad met zo’n 75.000 inwoners.

De steeds meer knellende stadswallen waren ontmanteld en overal ontstond ruimte om te investeren en te bouwen. Sindsdien is er veel veranderd.

Fotografencollectief PS heeft deze veranderingen in beeld gebracht. Op basis van archiefbeelden uit de periode 1900-1920 is de stad opnieuw gefotografeerd door Marjolein Boshuisen, Erik van Echten, Ellen van den Houte, Robert Mulder, Thea Ripken, Nico Schutte en Arjo Stokman. De resultaten zijn te zien in de tentoonstelling Groeten uit Groningen en in het gelijknamige boek.

De opening vond plaats op 6 september om 17:00u in de hal van de dienst RO/EZ aan het Gedempte Zuiderdiep 98 in Groningen. De opening werd verricht door wethouder Roeland van der Schaaf.

Foto’s: Siebrand Wiegman

1 gedachte op “Groeten uit Groningen door de focus van fotografencollectief PS

  1. Tentoonstelling gezien, boek gekocht, ik ben geïnteresseerd. Ook een leuke inleiding in het boek.
    Kennen jullie ook het rubriekje Toen en Nu van Groninger Gezinsbode van rond 1980?
    Ze hebben er jammer genoeg nooit een boek van uitgegeven. Ik had zelf een tijdje het uitgeknipt en ingeplakt. Dit lag in de kast en op een gegeven moment bij het opruimen kwam ik het weer tegen. Dankzij de digitale ontwikkelingen waren er nu mogelijkheden. Ik heb ze gescand en daarna op dezelfde plek een foto weer gemaakt. Toen had je Toen en Nu en Nú. Erg leuk om te doen. Ik heb het in kleine oplage, omdat ik het zelf uitprint. Het Groninger Archief heeft er 2 in bezit.

    Het was voor mij dus een feest van herkenning

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.