Grofvuil zelf brengen bespaart gemeente; beperkt illegale dump

afval grofvuil-5Het stoppen met gratis grofvuil ophalen heeft succesvol uitgepakt. Bewoners brengen aanzienlijk meer grofvuil zelf naar de afvalbrengstations. Dit levert de gemeente een besparing van 425 duizend euro. Dat is 125 duizend euro meer dan begroot. Het college wil dit extra geld voor een deel steken in schoonmaakacties van Stadjers in hun wijk.

Per 1 januari 2014 is de gemeente Groningen gestopt met het gratis ophalen van grofvuil. Inwoners moeten daar sindsdien een kostendekkend tarief voor betalen. Het aantal verzoeken om grofvuil tegen betaling aan huis op te halen, is vorig jaar met ruim 90% gedaald naar 728. Onder de oude ‘gratis’ regeling lieten jaarlijks zo’n 17.000 adressen het grofvuil gratis ophalen. In 2014 is nog slechts zo’n 100 ton grofvuil aan huis ingezameld. Het jaar daarvoor ging het nog om ruim 1.700 ton. Grofvuil dat aan de straat wordt gezet, is nog niet gescheiden. Daardoor zijn de kosten van verwerking relatief hoog.

Afvalbrengstation
Stadjers kunnen het grofvuil nog wel vier keer per jaar gratis wegbrengen naar een afvalbrengstation. De twee afvalbrengstations in Stad zijn vorig jaar ruim 8100 keer vaker bezocht. Dat is een stijging van 11%. In 2014 is er ruim 2.200 ton meer afval gebracht; dat is 17% meer dan het jaar daarvoor. Dit leidt tot een betere scheiding en lagere kosten van de verwerking. Hiermee zijn ook de inzet en daarmee de kosten van Stadsbeheer sterk gedaald.

Dumpen
Het ‘dumpen’ van grofvuil in de openbare ruimte lijkt wel wat toegenomen. Vooral in de binnenstad en de oude wijken staat er soms een oude lamp of stoel naast een ondergrondse container. Maar dit dumpen gebeurt beperkt en is daarmee beheersbaar, stelt het college.

Besparing
De maatregel levert meer geld op dan begroot. “We gingen aanvankelijk uit van een besparing van 300 duizend euro per jaar, maar in 2014 hebben we 425 duizend euro bespaard”, aldus wethouder Joost van Keulen. “We stellen de raad voor om die extra besparing deels te gebruiken om, onder voorwaarden, de komende jaren opruimacties in de wijken te blijven ondersteunen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *