Groningen Centrum – Het mooiste apothekersteken in de stad

Het hoekpand aan de Oude Ebbingestraat / Turfsingel in het centrum van Groningen is gedecoreerd met een prachtig zandstenen console waarop een hert ligt met een groot gewei. De console is voorzien van de tekst ‘Apotheek’ en ‘Dr. H.G. Zaaijer’.
groningen-centrump-oude ebbingestraat-apothekersteken-9

Het hert, en meer in het bijzonder de hertenkop en het hertshoorn, werden in het verleden vaak als teken gebruikt door drogisthouders en apothekers.  Het witte hert het meest , dat –zoals Aristoteles vertelt – door Diomedes aan Diana was toegewijd. hertshoorn werd hertshoornzout of vlugzout gewonnen, dat als opwekkend middel bij flauwtes diende. Ook de afgebeelde vijzel en kruiden verwijzen naar de vroegere functie van het pand. Op de vijzel staat een tekst die moeilijk te ontcijferen is. De maker van het beeld is onbekend. Bron: Staat in Groningen

4 gedachten over “Groningen Centrum – Het mooiste apothekersteken in de stad

  1. Apotheker hier waren H.R. de Zaaijer (vanaf ongeveer 1852) en later H.G. de Zaaijer (zoon, tot 1909 en later voortgezet door o.a. weduwe Zaaijer) Niet H.C. zoals hier staat vermeld. Volgens mij moet die C een ‘G’ zijn…

    • Op deze foto lijkt het idd heel duidelijk een C te zijn. Dus ik kan me wel voorstellen dat je denkt dat het zo is. Toch is het dat niet; de onderste boog draait iets naar binnen waardoor het een G maakt. Niet te zien op deze foto, alleen als hij nog meer uitvergroot wordt, zie je dat. Kan ook niet anders want een C komt in deze familie De Zaaijer niet voor. De man die deze apotheek is begonnen heette Hendrik Gerrit De Zaaijer. Zowel vader als zoon van deze apotheker hadden de voorletters H(endrik) R(oelof) dus ook hier geen C.

  2. Inderdaad H.G., mijn grootvader. Mijn moeder H.G.A. de Zaaijer was ook apotheker. Na het overlijden van H.G. in 1909 werd de zaak gerund door provisoren tot mijn moeder in 1930 klaar was om het over te nemen. In dat jaar trouwde zij mijn vader dr H.W. Mook, die bij haar, O.Ebbingestraat 91, in kwam wonen. Daar werden wij geboren; mijn zuster in 1931, mijn broer in 1932 (januari 2016 overleden) en ik in 1934. In 1939 verhuisden wij naar Assen, waar mijn vader geneesheer-directeur werd van het Wilhelmina ziekenhuis. De apotheek werd toen weer bestuurd door provisoren tot in 1958 de apotheek werd opgeheven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *