Groningen kandidaat voor grootste fietscongres ter wereld

transport-fietsen-sem cycle-3Groningen heeft vandaag haar bidbook aangeboden aan de organisatie van ’s werelds grootste fietscongres Velo-City. Daarmee heeft de stad zich officieel kandidaat gesteld als locatie voor dit meerdaagse congres met meer dan 1500 deelnemers uit ruim 60 landen.

Het internationale fietscongres zou in 2017 het hoogtepunt moeten zijn van het ‘jaar van de fiets’ in Groningen.

Velo-City is bij uitstek een congres dat veel waarde hecht aan interactie tussen congresdeelnemers en de stad en haar inwoners. Dat heeft Groningen uitgewerkt in het thema ‘The Cycling Experience’. Daarmee ligt de focus op de gezonde, leefbare stad en regio. Congresdeelnemers zullen dit, uiteraard op de fiets, zelf ervaren, mede omdat alle congreslocaties op fietsafstand van elkaar liggen.

Groningen voert al 40 jaar een consistent fietsbeleid en is daarmee een voorbeeld ‘fietsstad’ voor de wereld. In 2015 zal een nieuwe fietsstrategie worden ontwikkeld. Volgens Wethouder De Rook van Verkeer & Vervoer is dat hard nodig: “We groeien als stad nog steeds flink en daarmee neemt niet alleen het autogebruik maar ook het fietsgebruik in de komende jaren toe. Voor heel veel Stadjers is de fiets het belangrijkste vervoermiddel. We moeten dus vooral blijven nadenken over waar we al die fietsers langs leiden. Bovendien hebben we te maken met nieuwe ontwikkelingen, zoals snelle e-bikes en dergelijke. Ons fietsbeleid krijgt nu al internationaal veel aandacht en we willen onze ervaringen graag delen met de wereld. Een eventuele toekenning van het Velo-City congres zien we als een erkenning én impuls van ons fietsbeleid.”

De stad was in 1987 al eerder gaststad voor Velo-City en ontving toen 268 deelnemers uit 21 landen. Voor het huidige bid werkt de gemeente samen met diverse partners, waaronder de landelijke en lokale Fietsersbond, de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, de RUG en de Hanzehogeschool, het UMCG, HANNN, IBM, Gasterra, Gasunie, Marketing Groningen en het Groninger Congresbureau. Bovendien wordt het bid ondersteund door de Deense fiets-marketeer Mikael Collville-Andersen, die vorig jaar tijdens Let’s Gro aangaf dat Groningen ‘het ware fietsersparadijs’ is.

Het Groningse bod is te vinden op www.groningenvelo-city2017.eu . Groningen heeft concurrentie van Stockholm (Zweden), Mannheim (Duitsland) en Stadsregio Arnhem-Nijmegen. In januari 2015 zal de jury bekendmaken welke Europese stad in 2017 Velo-City mag organiseren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *