Groningen op waterstof naar Dokkum

In Friesland is een initiatief van start gegaan en wel de Elfwegentocht waar tot 14 juli dagelijks verslag gedaan wordt op NPO 2 rond elf uur. Twee weken lang fossiel-vrij rijden zonder een druppel benzine of diesel. Elke provincie presenteert dagelijks op welke wijze zij bezig zijn met de energietransitie.  Gisteren, 2 juli, liet de provincie Groningen zien welke grootse plannen zij heeft met waterstof en de toepassing van deze brandstof. Groningen wil van het gas  en als het aan onze gedreven gedeputeerde Nienke Homan ligt beginnen we direct om alle mogelijke alternatieven te gaan gebruiken. Alle foto’s van de dag: klik hier

Met een bus op waterstof gingen we langs  Nuon Magnumcentrale in de Eemshaven waar duidelijk werd dat waterstof een belangrijke rol gaat spelen in de Nederlandse energietransitie maar waar ook de ontwikkeling van een waterstofketen grote investeringsinspanningen en –risico’s kent.  Hoe de energie op te slaan en om te zetten naar energieneutraal gas. Nueon wil uit overschotten waterstof produceren uit duurzame energie, een energiecentrale als superbaterij wat wind- en zonne-energie zijn immers niet op aanvraag beschikbaar.

Vervolgens een bezoek naar het enorme Zonnepark en waterstofopslag Zuidwending in Veendam. Een prachtig industrieel gebeuren waar druk gewerkt wordt om waterstof op te slaan in plaats van het aardgas. Haast niet te bevatten wat hier plaatsvind in hoeveelheden en wijze van opslag en waar tevens  gewerkt wordt om de ontwikkeling van de energietransitie snel te kunnen realiseren. Een hele opgave. Hier werd het bouwbord onthuld door Grerard van Pijkeren van de Gasunie en Nienke Homan namens de provincie Groningen. Met de onthulling van het bouwbord werd het startsein gegeven voor de bouw van een elektrolyser in Zuidwending. Hierbij wordt ook een zonnepark aangelegd voor de productie van waterstof uit zonne-energie.

Na Veendam op weg naar Groningen naar de Duinkerkenstraat. Hier lieten ze de waterstoftankstation zien. Middels zonne-energie wordt dagelijks 90 kilo waterstof gemaakt die geschikt is voor een aantal voertuigen die binnen onze gemeente op waterstof rijden. Dat moeten er meer worden. Dus ook hier de conclusie; meer windmolens voor de winning van waterstof. Gedeputeerde Nienke Homan legde tussendoor nog even een parcours van 10 meter op de fiets af met de bedoeling hier zo lang mogelijk over te doen. Een geslaagde poging!

Dokkum was het eindstation. Hier werden verschillende speeches gehouden en werden vlaggen gehesen gemaakt uit recyclemateriaal. Aansluitend werd in Dokkum de Noordelijke klimaattop geëvalueerd.

Kortom, een indrukwekkende dag waar duidelijk werd waarom de dag op het keerpunt van de Elfstedentocht eindigde; een keerpunt naar een fossiel vrije samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *