Groningen Rivierenbuurt – Grafmonument familie Scholten

Het grafmonument van de familie Scholten is een monumentaal gedenkteken op de Zuiderbegraafplaats aan de Hereweg in de Rivierenbuurt in Groningen, dat werd opgericht door en voor de Groninger industrieel Willem Albert Scholten (1819-1892), de grondlegger van het Scholten-concern.

In 1882 besloot W.A. Scholten, dat het uiterlijk van zijn toekomstige graf recht zou moeten doen aan hoe hij zijn maatschappelijke positie zag. Hij vroeg daarom op de Zuiderbegraafplaats 45 grafplaatsen eerste klasse aan (volgens sommige bronnen zelfs 55) ten behoeve van de bouw van een grafkelder. Hij moest zich echter tevreden stellen met 27 grafplaatsen, die bovendien gelegen waren op het tweede klasse-gedeelte van de begraafplaats, omdat in de eerste klasse onvoldoende plaatsen beschikbaar waren. Op de hem toegewezen locatie liet Scholten een door de Arnhemse beeldhouwer P.A. de Leeuw (1833-1909) ontworpen grafmonument bouwen.

groningen-rivierenbuurt-zuiderbegraafplaats-scholten monument-2Het monument, dat wordt omgeven door een ijzeren hekwerk tussen gietijzeren balusters, bestaat uit een grafkelder met een daarop een hoge graftombe, geplaatst op een basement van lichtroze marmer. De tombe is opgebouwd uit drie naar boven toe smaller wordende gedeelten, die zijn uitgevoerd in grijze en rose marmer. De hoeken van de onderste twee delen bestaan uit zware pilasters, waarop koperen en met rouwsluiers bedekte urnen zijn geplaatst. Op de hoeken van het smallere deel daarboven zijn omgekeerde toortsen aangebracht. De tombe wordt bekroond door een omgekeerde vijfpuntige ster.

 

groningen-rivierenbuurt-zuiderbegraafplaats-scholten monument-1De ingang van de grafkelder bevindt zich aan de noordzijde en bestaat uit een zware koperen deur met daarop een rouwkrans. Daarboven is een goudkleurig monogram met de letters FS aangebracht, wat staat voor de Familie Scholten. Boven de ingang is in het hoge smallere gedeelte van de tombe een treurende vrouwenfiguur geplaatst, die haar rechterarm om een buste groningen-rivierenbuurt-zuiderbegraafplaats-scholten monument-4van W.A. Scholten heeft gelegd. De andere drie zijden van het bovenste deel zijn gedecoreerd met ovaalvormige koperrelïefs, die handel, nijverheid en industrie symboliseren, de economische activiteiten waarmee de familie Scholten zich bezighield. De landen waarin dit gebeurde, zijn eveneens vermeld. Aan de zuidzijde is de tombe uitgebouwd met een liggend gedeelte, dat ook uit roze marmer is vervaardigd en waarin koperen ventilatieroosters zijn geplaatst.

Bron: Wikipedia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *