Groningen start pilot tweedehands witgoed en computers

witgoedDe gemeente Groningen is van plan om met ingang van 1 maart 2014 tot 1 maart 2015 voor de ‘Witgoedregeling’ een pilot te starten waarbij gebruik gemaakt wordt van tweedehands witgoed. De pilot bestaat eruit dat mensen die hier recht op hebben bij een kringloopbedrijf of een tweedehands witgoedzaak in de stad een tweedehands product kunnen uitzoeken, in plaats van geld te krijgen voor een nieuw product.

Het tweedehands artikel wordt thuis bezorgd, geïnstalleerd en met garantie verstrekt. Op deze manier wordt ook een bijdrage geleverd aan de duurzame inzet van goederen en grondstoffen. De witgoedregeling is bedoeld voor mensen die minimaal vijf jaar een inkomen hebben van minder dan 110% van het sociaal minimum. Het gaat hierbij om wasmachines, kooktoestellen, koelkasten, televisies en in de pilot ook computers.

Besparing
De gemeente hoopt hiermee een besparing te realiseren, zodat het geld dat hiermee vrijkomt ingezet kan worden voor andere doelen binnen het armoedebeleid. De gemeente heeft met de kringloopbedrijven en de tweedehands witgoedzaken in de stad afspraken gemaakt over de uitvoering van deze pilot. De pilot moet informatie opleveren of dit een goed alternatief is voor de huidige witgoedregeling. Gedurende de pilot wordt de witgoedregeling ook uitgebreid met de mogelijkheid om een tweedehands computer aan te schaffen.

Bij uitvoering van deze pilot zouden mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt ook een plek kunnen krijgen in een werkleertraject, dat gerelateerd is aan het project.

Motie vanuit de Raad
Eén en ander is een voortvloeisel uit de motie ‘Haal meer uit witgoed’, die de gemeenteraad bij het Voorjaarsdebat op 19 juni 2013 heeft aangenomen. In deze motie vraagt de raad de mogelijkheden voor een tweedehands witgoedregeling te onderzoeken. Tevens vraagt de raad of een uitbreiding met computers mogelijk is en of medewerkers van iederz of andere mensen met een arbeidshandicap reparatieklussen kunnen verrichten.

Evaluatie
Eind 2014 evalueert de gemeente de pilot. Daarbij is van belang te kijken of de klant tevreden is met het product, of deze wijze van verstrekking uitvoerbaar is, en welke besparingen het oplevert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *