Groningen Ter Haar – Standerdmolen

steden nederland, ter haarTijdens de fietstocht rondom Sellingen passeerden we in Ter Haar de standerdmolen. Het is de enige originele standerdmolen in de provincie Groningen.

De molen werd naar alle waarschijnlijkheid rond 1619 in Bourtange gebouwd en werd aldaar in 1831 afgebroken om in 1832 in Ter Haar weer te worden opgebouwd voor Frederik Maarsingh.

In de loop der jaren is de molen regelmatig gerestaureerd. De laatste grote restauratie vond in 1986 plaats. Hierbij werden veel onderdelen vernieuwd, maar werd de molen wel weer als koren- en pelmolen maalvaardig gemaakt.

Het pelkoppel ligt direct achter het stormbint en wordt aangedreven door de achterste tandkrans van het bovenwiel. De overbrengingsverhouding is 1 : 6,38. Om goed te kunnen pellen moest het gevlucht dus wel snel draaien. De voorste tandkrans van het bovenwiel drijft het maalkoppel aan. Hier is de overbrengingsverhouding 1 : 5,64.

De molen, die eigendom is van de gemeente Vlagtwedde wordt zo nu en dan op vrijwillige basis in bedrijf gesteld door de zoon van de laatste beroepsmolenaar.

steden nederland, bourtange In Bourtange is in 1980 op de oorspronkelijke plaats de Vestingmolen gebouwd, een replica van deze molen.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *