Groningen van toen | deel 58

Het was 1 januari 1986 dat de  Koninklijke PTT Nederland Groningen als landelijk hoofdkantoor aanmerkte. Het hoofdkantoor de Borg naast het Groninger hoofdstation werd op 12 juni 1990 geopend door toenmalig koningin Beatrix. De centrale huisvesting was het gevolg van een spreidingsoperatie die in het eerste kwartaal van 1974 van start ging.

Het gebouwencomplex is ontworpen door de Amsterdamse architect F.J. van Gooi en heeft zo’n tachtig miljoen gekost.  

In 1974 werd bekend dat er 4300 arbeidsplaatsen naar de stad Groningen zou worden overgebracht hetgeen felle reacties in Den Haag ten gevolg had. Eind 1978 waren nog slechts 287 arbeidsplaatsen in Groningen gevestigd. Burgemeester Buiter en commissaris der Koningin H. Vonhoff in Groningen hielden de politici aan eerdere toezeggingen.
Na bestuurlijke en politieke strijd werden het uiteindelijk 2200 arbeidsplaatsen.

Een onderdeel van de deal was het bouwen van een Datacenter. Op 5 december 1986 werd in Groningen de eerste paal geslagen voor de bouw van het Tweede PTT-computercentrum aan de Henri Dunantlaan.  Het complex is ontworpen door architectuur ir. F. Groot van de Rijksgebouwendienst. Het werd gebouwd door de bouwcombinatie Bouwborg, Thomassen Duva v.o.f. te Groningen. Het gebouw werd in 1988 opgeleverd en had ruimte voor circa 140 automatiseringsmedewerkers. Nu anno 2017 is er weinig over van de spreidingsoperatie. KPN zit voor een deel nog in de Borg en de Henri Dunantlaan 2 staat leeg en KPN heeft de logo’s van het gebouw verwijderd.
Bron en foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Eén gedachte over “Groningen van toen | deel 58

  1. Nog gewerkt van 1992 tot 2000 aan H.Dunantlaan , toen nog Ptt Telecom.
    Daarna nog paar jaar op de Borg- met uitzicht op spoor richting Delfzijl.
    Mooie tijd was dat- mooie foto’s ook !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *