Groningen van toen | Vreselijk drama nabij Grootegast

Op de morgen van 18 januari 1929 heeft zich nabij Grootegast een vreselijk drama afgespeeld. Wegens diefstal zit H. Wobbes, wonende in Kornhorn, in de gevangenis. De vrouw van W. had nu haar ze kinderen onverzorgd achtergelaten en was gegaan naar IJ. Wijkstra te Lucaswolde (Doezum), met wien zij samen woonde.

De vrouw zou daar nu weggehaald worden op last van den Officier van Justitie. Reeds tevoren had Wijkstra gezegd: als dat gebeurt, vallen er dooden. Vanmorgen nu begaven zich twee gemeenteveldwachters en twee rijksveldwachters naar het huis van Wijkstra om de vrouw te halen. Genoemde W. heeft daarbij de vier veldwachters doodgeschoten. Het zijnde gemeenteveldwachter A. Meijer uit Opende, de gemeenteveldwachter M. van der Molen te Grootegast, de rijksveldwachter J. Werkman uit Sebaldeburen en rijksveldwachter H.H. Hoving te Opende. De dader heeft na de veldwachters doodgeschoten te hebben, hun nog de halzen uitgesneden en vervolgens het huis in brand gestoken. Wijkstra was, naar aanvankelijk gemeld werd, gevlucht met de vrouw, maar de vrouw is later gearresteerd. De dader is echter voortvluchtig. De politie en marechaussee uit Marum hebben het gebeurde in onderzoek. Het drama heeft in het dorp en omgeving groote verslagenheid gewekt.

De Officier van Justitie, de heer mr. J. M. Meindertsma alsmede de Rechter-Commissaris, mr H. W. J. Kloppenburg, de hoofdinspecteur de Recherche, de heer S. W. Moolenaar en dr. Mieremet, de politie-deskundige, hebben zich onmiddellijk per auto naar de plek des onheils begeven.

Gedenksteen aan de Polmalaan (vroeger Rottelaan) tussen Kornhorn en Doezum waar het drama zich afspeelde

Opende

Grootegast

DE DADER GEVAT.

IJje Wijksta

Gelukkig is de moordenaar niet lang meer op vrije voeten geweest. Dank zij de direct ingestelde ijverige nasporingen der Groningsche recherche is de moordenaar reeds enkele uren na het plegen van de moord op den Verlengde Heereweg opgepakt. Om omstreeks 1 uur, terwijl hij zich had laten verbinden, in de richting van de stad begaf, ontmoette hij een tweetal rechercheurs, die met de omstandigheden op de hoogte waren en wie de bebloede hand verdacht voorkwam. Hij werd aangehouden en direct deed men een greep in zijn zak, waar een met scherp geladen browning gevonden werd. Zwaar geboeid werd hij daarop naar het hoofdbureau van politie gebracht, waar bij fouilleering bleek, dat hij ook eenige tientallen Duitsche geweerpatronen op zich had.

Eveneens is voorloopig aangehouden de chauffeur, zekere H. die den dader per auto naar onze stad had vervoerd. Begrijpelijkerwijze heerschte er tegen den moordenaar een vijandige stemming en vol afschuw volgde men den nietigen, zoo gevaarlijken persoon van den bedrijver van dit vreeselijke misdrijfwiens ongunstig uiterlijk afschuw wekte.

Esserveld Groningen

Beelden gegrafenis veldwachters Esserveld

NA DE MOORD

In april 1929 wordt hij door de rechtbank in Groningen tot levenslang veroordeeld. In hoger beroep maakt het Gerechtshof te Leeuwarden daar 20 jaar van. Aaltje Wobbes wordt veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf, voor het in de steek laten van haar kinderen. In 1941 wordt Wijkstra van de strafgevangenis in Leeuwarden overgeplaatst naar het Rijkskrankzinnigengesticht te Woensel (Eindhoven). Daar sterft hij enige weken later op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van tbc. Hij wordt op 10 juni 1941 te Eindhoven begraven. In 1980 wordt Aaltje Wobbes herenigd met vier van haar kinderen. Zij blijft tot aan haar dood in 1985 volhouden dat het de politiemannen waren die begonnen met schieten.

Bronnen: NvhN nl.wikipedia.org/

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *