Groningen versterkt energieprogramma

steden nederland groningen, centrumEerste Energieprogramma sinds aardbevingen

In het programma Groningen geeft energie 2015–2018 presenteert het college van B&W zijn aangescherpte ambities en strategische keuzes. De stad kiest er voor om met het energieprogramma het economisch perspectief voor de regio te versterken. Ook wordt er voortgebouwd op wat er in de achterliggende jaren in gang is gezet. De gaswinningsproblematiek en nieuwe energiemogelijkheden maken dat nut en nood-zaak van de energietransitie breder dan ooit worden gezien. Dit leidt tot een versnel-ling van het energieprogramma. Volgens B&W is dit het moment voor de regio om zich te profileren als hét gebied voor duurzame innovatie. Kennisontwikkeling en de verbreding naar innovatieve woon- en werkconcepten gaan hier hand in hand. De stad neemt nog dit voorjaar het initiatief om regionale krachten te bundelen voor een gezamenlijke aanpak voor het verduurzamen van de economie in het Noorden.

De scherpere ambities laten zich onder meer zien in de keuze voor aardwarmte en in de verdere ontwikkeling van Groningen als Smart Energy City. Groningen wordt dè Europese proeftuin om vraag en aanbod van stroom en warmte op een intelligente wijze aan elkaar te koppelen. Dit betekent ook doorgaan met slim gebruik van elektriciteit waarbij bewoners bewust worden van hun elektriciteitsverbruik. Hiervoor werkt het programma ‘Groningen woont slim’. Ook gaat de gemeente versneld verder met het verduurzamen van de eigen gemeente-lijke gebouwen en er komt meer ruimte voor bewonersinitiatieven met zonnepanelen.

Onder de titel Groningen geeft energie werkt de gemeente sinds enkele jaren in een meer-sporenprogramma aan de realisatie van de ambities om in 2035 een energieneutrale stad te zijn. Daarmee gaat het college van B&W nu door, met extra energie. Om op koers en op snelheid te blijven richting het lange-termijndoel wordt –in samenwerking met regionale partners- een routekaart ontwikkeld met zo concreet mogelijke tussendoelen. Jaarlijks wordt gemeten welke resultaten geboekt zijn en wat er nodig is om energieneutraal in 2035 te halen.

Versnellen van de beweging
Inmiddels is duidelijk dat we onze inspanningen moeten opschalen, doorpakken en ‘meters maken’. Met ‘we’ bedoelt de gemeente zichzelf, maar nadrukkelijk ook de samenleving als geheel, bewoners, bedrijven en kennisinstellingen. Duurzaamheid vraagt betrokkenheid en inzet van iedereen. B&W ziet het als zijn opdracht om andere partijen te stimuleren en bij elkaar te brengen, voorwaarden te creëren, eventuele belemmeringen weg te nemen, richting te geven en actief bij te dragen aan bewustwording en draagvlak. Ondertussen gaan ook technische en maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van energie en duurzaamheid snel. Steeds vaker is het niet de overheid, maar zijn het burgers, ondernemers en kennis-instellingen zelf die het initiatief nemen tot verandering en vernieuwing. Deze beweging van onderop is van groot belang en cruciaal voor het slagen van de beoogde energietransitie. De gemeente wil dit proces maximaal ondersteunen.

Tenslotte is duurzaamheid een uitgangspunt in alles wat B&W wil doen. Een duurzame samenleving gaat immers niet alleen over energie, maar ook over ruimte, economie, grondstoffen, voedsel, fairtrade, de regionale omgeving, sociale verbanden en individueel gedrag. Duurzaamheid wordt daarom in alle reguliere beleidsprogramma’s steviger verankerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *