Groningen verzameld taxussnoeisel voor chemotherapieën

Gemeente roept bewoners op om mee te doentaxus-1

Tot 31 augustus doet de gemeente Groningen mee aan de Vergroot de Hoop-actie. Met dit initiatief wordt in heel Nederland taxussnoeisel verzameld. In de jonge twijgen van de Taxus baccata zit baccatine. Dat is een belangrijke grondstof voor geneesmiddelen tegen kanker (Taxol). Bij 50% van de chemotherapieën kiest men voor medicijnen op basis van Taxus. De gemeente Groningen spoort bewoners aan om zoveel mogelijk taxussnoeisel apart in te zamelen. Deelnemers kunnen dit snoeisel inleveren bij de afvalbrengstations van de gemeente Groningen. Daar staan aparte bakken klaar voor het taxusnoeisel.

De gemeente Groningen levert zelf de komende tijd het eigen taxus-snoeisel in voor deze actie en roept bewoners op om dit ook te doen. Inmiddels doen 200 gemeenten dit jaar mee met de inzamelactie. De inzameltermijn loopt tot en met 31 augustus 2015. Vergroot de Hoop levert de inzamelbakken (1 m3) en vervoert het snoeisel naar locaties waar het verwerkt wordt.

Goed doel kiezen
Per ingezamelde m3 snoeisel ontvangt de gemeente € 50,=  van Vergroot de Hoop. Het bedrag dat de gemeente met het taxussnoeisel inzamelt, wordt overgemaakt aan een kankergerelateerd goed doel, zoals bijvoorbeeld Kika. Bewoners die hun snoeisel bij naar één van de afvalbrengstations brengen, kunnen daar aangeven welk goed doel hun voorkeur heeft. Aan het eind van de inzamelperiode maakt de gemeente het ingezamelde bedrag over aan het goede doel met de meeste stemmen.

Jonge scheuten
Alleen de éénjarige scheuten van de taxus zijn geschikt als grondstof voor kankerbestrijdende medicijnen. Takken mogen maximaal 30 cm lang zijn en niet dikker dan 0,5 centimeter. Dikke houtige takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn onbruikbaar als grondstof. Ook snoeisel dat is vervuild met dorre bladeren, aarde, gras of ander snoeisel kan niet worden gebruikt.

Afvalbrengstations

Bewoners kunnen hun taxus-snoeiafval kwijt in de speciale actie-bakken bij de afvalbrengstations in de stad:

  • Afvalbrengstation Woldjerspoor, Duinkerkenstraat 99

Openingstijden
maandag t/m vrijdag van 8.00 – 16.30 uur
zaterdag van 11.00 – 16.00 uur

  • Afvalbrengstation Vinkhuizen – Zuid, Electronstraat 2

Openingstijden
maandag t/m vrijdag van 10.00 – 16.30 uur
zaterdag van 11.00 – 16.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *