Groningen Zuid Begraafplaats Esserveld

Het Esserveld (1924) is een begraafplaats aan de Esserweg in Gronngen.

Esserveld werd aangelegd aan de zuidkant van de stad Groningen, ten oosten van de Verlengde Hereweg,, toen begin jaren twintig van de twintigste

eeuw de Noorder- en Zuiderbegraafplaats vol begonnen te raken. De begraafplaats is concentrisch aangelegd rond een centrale toegangsas.

Het poortgebouw met toegangsbrug werd in opdracht van de gemeente gebouwd naar een ontwerp van Siebe Jan Bouma. Het is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. In 1994 werd de gehele begraafplaats inclusief het poortgebouw aangewezen als rijksmonument.

Op het Esserveld is in 1946 een oorlogsmonument geplaatst, dat werd vervaardigd door de beeldhouwer Willem Valk (1898-1977).

Op de grootste begraafplaats van de stad Groningen – de Zuiderbegraafplaats – liggen veel bekende Groningers of zoals je wilt bekende Nederlanders, zoals Hendrik de Cock van de Afscheiding, Wolters en Noordhoff van de drukkerij/schoolboeken, de ouders Mesdag van de beroemde schilders, Otto Eerelman (kunstschilder), Jan Altink (schilder bij kunstenaarsvereniging De Ploeg), majoor Thomson (1e vredestichter, Albanie), Niemeijer van de tabaksfabriek, Evert van Ketwich Verschuur (1879-1924), burgemeester van Groningen, en vele anderen.

(bron: wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *