Hendrik de Vries Stipidium voor Mathieu Keuter en Sarah Janssen

Vanmiddag, 14 december, maakte wethouder Dig Istha de winnaars bekend van de Hendrik de Vries Stipendium.  Mathieu Keuter en Sarah Janssen waren de gelukkige kunstenaars die ieder 6.000 euro ontvangen. De winnaars van de Hendrik de Vries Stipendium waren gekozen door de jury onder leiding van Liesbeth Grotenhuis (curator Gasunie)

 

en dit resultaat werd als advies voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders van Groningen de twee beeldende kunstenaars de stipendia toe te kennen.

Na het officiële gedeelte vond aansluitend de opening van de tentoonstelling met werk van alle deelnemers plaats.  Deze kunt u bezichtigen t/m 6 januari 2013 bij het Centrum Beeldende Kunst in de Oosterpoort.

Hendrik de Vries (1896-1986) behoort tot de grootste Nederlandse dichters van de 20e eeuw. Naast zijn literaire werk tekende en schilderde hij.

Hoewel hij in deze disciplines geen specifieke scholing genoot, bouwde hij een belangrijk (en omvangrijk) oeuvre op. Hendrik de Vries was lid van de Groninger kunstkring De Ploeg en trad veelvuldig op als hun woordvoerder. Als beeldend kunstenaar was hij binnen deze groep echter een eenling. Hij had een heel eigen stijl die hij volledig aan zijn fantasie ontleende, heel anders dan zijn Ploeggenoten die veel meer schilderden naar de werkelijkheid op een expressionistische manier.

Aanmoediging
Naar dit bijzondere dubbeltalent noemde de gemeente Groningen het Hendrik de Vries Stipendium. Een jaarlijkse aanmoedigingsbeurs voor professionele jonge kunstenaars bedoeld om nieuw werk te realiseren. Het gaat om twee stipendia van elk 6.000 euro. Het ene jaar richt het stipendium zich op beeldende kunst, het andere jaar op literatuur. In 2012 is dat beeldende kunst.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *