Herdenking 4 mei 2017 Groningen | Fotoserie

kranslegging bij de plaquette voor de vermoordde raadsleden met de kleinzoon (dhr. Herder) van de postume ereburger Sterringa links. midden raadslid benni leemhuis en rechts burgemeester peter den oudsten

Gisteren tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdachten we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Middels een bustocht werd ’s morgens langsgegaan bij verschillende locaties om kransen en bloemen te leggen.

Joodse Begraafplaats, Selwerderhof: Spoorwegmonument en Indië – Monument, Noorderbegraafplaats, Plaquette Butterworth, Paterswoldseweg 188, Rooms-katholieke-begraafplaats, Voormalig Huis van Bewaring, Gedenksteen Politieke Gevangenen, Begraafplaats Esserveld, Stadhuis: Canadese plaquette, plaquette gemeenteraadsleden en gedenkplaat Scholtenhuis.

Alle foto’s van Geert van Duinen: klik hier

Foto’s van de avond bij het Sint Joris en de Draak monument volgen later vandaag.

In 1959 besloot de provincie Groningen een monument op te richten, omdat alle verschrikkingen van de oorlog niet vergeten mochten worden, Professor L.O. Wenckebach maakte het monument, dat op 23 maart 1959 onthuld werd. Het monument stelt Sint Joris voor, die de draak verslaat. Sint Joris was een heilige uit de Middeleeuwen die de mensen hielp en hen beschermde tegen gevaar. Sint Joris staat voor het goede dat het slechte, de draak, overwint. Kenmerkend is dat Sint Joris er heel moe uitziet, maar tegelijkertijd heeft hij ook iets krachtigs; hij staat voor een nieuwe toekomst.

Alle foto’s FocusGroningen: klik hier 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *