Het dikste boek van de eeuw in het Stripmuseum

groningen-centrum-westerhaven-stripmuseum-dikste boek-1Sinds de zomer van 2002 maakt Ruben Steeman onder de naam ‘RuSt’ tekeningen die hij publiceert op zijn website (www.elkedagrust.nl). Vanaf 2009 doet hij dit ook daadwerkelijk iedere dag. Elke avond, als de kinderen naar bed zijn, tekent hij iets wat met die dag te maken heeft. Ook als hij druk, ziek, brak of misselijk is. Dit resulteerde in een berg van nu al meer dan 2500 tekeningen.

De tekeningen kenmerken zich door zwarte lijnen, veel arceerwerk en zwarte vlakken. Ze zijn zonder te schetsen direct met pen op papier gezet. Hoewel het autobiografisch werk is, is het geen dagboek. In elke pentekening is voor de aandachtige kijker wel een verhaal te ontdekken: soms het dagboekverhaal van de tekenaar, soms een bizar denkbeeld, maar vaak ook een verhaal dat zich vormt in de beleving van de kijker en dus voor iedereen iets anders kan zijn.

De tentoonstelling toont met meer dan 2500 tekeningen de omvang van dit project. Maar er is nog meer te zien. Zoals Steemans experimenten in kleur, strips, groter werk en originele tekeningen in schetsboekjes. Daarnaast worden er twee films vertoond die vertellen over het scheppingsproces en we krijgen een kijkje in de keuken van RuSt.

De aanleiding voor de expositie is de boekuitgave van alle 2500 tekeningen. Met een dikte van 15 centimeter is 2500 dagen RuSt het dikste boek van de eeuw geworden. Natuurlijk is het boek ook te zien (en te koop) in het Nederlands Stripmuseum.

Tijdens de opening van de expositie op vrijdag 14 november geeft Ruben Steeman om 16:00 uur een lezing over zijn werk en de zelf opgelegde verplichting om iedere dag een illustratie te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.