Het Groningen van Cornelis Jetses in Noordelijk Scheepvaartmuseum

groningen-centrum-noordelijk scheepvaartmuseum-Het Groningen van Cornelis Jetses in het Noordelijk Scheepvaartmuseum (1 van 2)Op vrijdag 3 oktober 2014 opent de nieuwe expositie ´Het Groningen van Cornelis Jetses´ in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. De werken van Cornelis Jetses zijn over het algemeen beter bekend dan de illustrator zelf. Beroemd en geliefd zijn Jetses illustraties bij de kinderboeken ´Ot en Sien´ en ´Afkes tiental´, het welbekende leesplankje met `Aap, Noot, Mies´ en de iconische schoolplaten. Jetses werd in 1873 in Groningen geboren, en heeft gedurende zijn bestaan als illustrator de stad Groningen als decor en onderwerp in al zijn verschillende producties getekend. De tentoonstelling Het Groningen van Cornelis Jetses vertelt het verhaal van de man achter de beroemde illustraties en zijn liefde voor Groningen in een overzicht van zijn ontroerende creaties zoals Ot & Sien en het leesplankje Aap, Noot, Mies. De tentoonstelling is voor het publiek toegankelijk van 4 oktober 2014 t/m 1 februari 2015.

Cornelis Jetses en Groningen
Jetses werd geboren in een arme buurt in Groningen, de stad waar hij ook opgroeide. Vanaf zijn dertiende volgde hij tekenlessen in de avonduren, terwijl hij overdag werkte in een steendrukkerij. Hoewel Jetses na zijn jeugd in de stad naar Duitsland vertrok en nooit meer als inwoners terug zou keren naar Groningen, heeft hij zich altijd nauw verbonden gevoeld met de stad. Omstreeks 1951, vier jaar voor zijn dood, heeft Cornelis Jetses zijn jeugdherinneringen opgeschreven. In deze memoires vertelt Jetses hoe hij opgroeide als kind, met wie hij omging, hoe hij en zijn vriendjes zich vermaakten en hoe feestdagen werden gevierd in het arme gezin Jetses. Door deze tekst en Jetses´ illustraties waarin hij naar de stad verwijst, krijgen we een prachtig beeld van de stad Groningen tussen 1873 en 1894 en de band van Jetses met Groningen. Ook zijn zelfportret uit 1933 waarin Jetses zichzelf voor de bekende historische stadskaart van Haubois plaatst, getuigt van Jetses liefde voor Groningen.

groningen-centrum-noordelijk scheepvaartmuseum-Het Groningen van Cornelis Jetses in het Noordelijk Scheepvaartmuseum (2 van 2)Samenwerking en boek
De tentoonstelling geeft een overzicht van het leven en werk van de illustrator Cornelis Jetses, zijn beroemde illustraties zoals Ot en Sien, zijn artistieke ontwikkeling en zijn band met de stad Groningen. Bij deze tentoonstelling wordt door uitgeverij Profiel een boek over Cornelis Jetses uitgebracht, geschreven door gastconservator Bob Verschoor. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Nationaal Onderwijsmuseum te Dordrecht, de Cornelis Jetses Stichting en het Openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum.

Foto’s: Scheepvaartmuseum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *