Kinderwerktuin Paddepoel krijgt permacultuur

groningen-paddepoel-coronastraat-kinderwerktuin-7Op kinderwerktuin Paddepoel  vindt vrijdag 8 juli om 14.00 uur de opening plaats van een bijzonder stuk tuin. Een tuin voor permacultuur die samen met kinderen van basisschool De Zaaier is ingericht als nieuw educatief element op de kinderwerktuin.

De openingshandeling  zal plaats vinden met de onthulling van een informatiebord over deze bijzondere tuin en wijze van tuinieren door de leerlingen van obs de Zaaier.

Door zelf de handen uit de mouwen te steken, plantbedden anders in te delen en onkruid soms eerder  als hulpmiddel te beschouwen dan als hinder,  ervaren de leerlingen de nieuwe werkwijze.

Het traditionele moestuinieren  is  toe aan een duurzame verandering  en  dat is wat de permacultuur  nu precies beoogt. Een verandering die gebruik maakt van (gedeeltelijk) nieuwe gewassen en nieuwe technieken waar de kinderen zelf ervaring mee op kunnen doen. Een tuin waarin planten  elkaar kunnen  helpen door de omringende groeiomstandigheden  rondom te verbeteren.

Zo zijn er nieuwe soorten  planten en dieren die in de tuin hun plekje  weten te vinden om te helpen de permacultuur  als tuin tot een succes te maken. Zo is één  van de doelstellingen van permacultuur  de bodem en tuin zoveel mogelijk met rust te laten;  het toepas­sen van permacultuur is dan ook vooral het uitnodigen van natuurlijke processen en het gebruik maken van natuurlijke eigenschappen van planten en dieren.  De tuin laat zien hoe  te komen tot een betere en duurzamer productie van een verscheidenheid aan producten die samen opgroeien.

De kinderen van basisschool de Zaaier informeren zelf de  geïnteresseerde  bezoekers.

Niet alleen mondeling maar ook met de eerste door de kinderen zelf ontwikkelde informatieborden die de komende tijd in de tuin geplaatst  worden. In de eerste plaats voor de andere basis­school­leerlingen die naar Kinderwerktuin Paddepoel komen voor hun lessen rond natuur en duurzaamheid, maar ook  voor  iedereen die  de tuin bezoekt en geïnteresseerd  is.

De tuin is onderdeel van de afdeling NDE, Natuur en Duurzaamheid Educatie van  de gemeentelijke dienst  Stadsbeeer.  Zij  is toegankelijk op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur (op vrijdag  soms alleen ’s ochtends). De tuin is te vinden aan de Coronastraat 1 in Paddepoel  langs de Noordelijke ringweg (Plataanlaan) en achter de brandstofpomp aan de Zonnelaan.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *