Kleinste strip ter wereld in het Stripmuseum

groningen-centrum-weserhaven-stripmuseum-kleinste strip-1’s Werelds kleinste stripverhaal is geëtst op een mensenhaar. Het Nederlands Stripmuseum in Groningen besteedt aandacht aan deze strip door middel van, hoe kan het ook anders, een mini-expositie. De strip is met het blote oog onmogelijk te lezen, maar gelukkig bieden een paar informatiepanelen uitkomst. Hierop zijn sterke uitvergrotingen te zien van het stripverhaal. De haar zelf is te bewonderen in een vitrine. Het is natuurlijk wel een replica, omdat het origineel vrijwel zeker zou zoekraken tijdens het transport.

De strip is ontworpen door Claudia Puhlfurst en is getiteld Juana knits the planet. Op 12 verschillende plaatjes zien we hoe het meisje Juana zich op verschillende manieren bezighoudt met wetenschap en creativiteit.

Het initiatief om een stripverhaal op een haar te etsen kwam eerder dit jaar van Sebastien Bourdeauducq, de organisator van de EHSM (Exceptional Hardware Software Meeting) in Hamburg (juni 2014). Andrew Zonenberg, student aan RPI (Rensselaer Polytechnic Institute) in New York werkt met ionenstralen en zette de strip in twee uur tijd op een mensenhaar.

Ionen-stralen zijn kleiner en gevoeliger dan laserstralen. Zonder dat we dat weten maken ze deel uit van ons dagelijks leven. Ionenstralen worden namelijk gebruikt in microchips. En die zitten weer in computers en mobiele telefoons.

De Kleinste strip ter wereld is de eerste expositie in het Stripmuseum van dit najaar. In mei maakte het museum een doorstart en de Stichting Het Nederlands Stripmuseum zorgt nu voor de exploitatie. Tijdens de zomer vierde het museum haar tienjarig bestaan met een tentoonstelling, maar in de eerste maanden van 2014 vonden er weinig of geen evenementen plaats, omdat de toekomst van het museum toen onzeker was.

Intussen is er veel gebeurd. Zo zijn er verschillende renovaties uitgevoerd en wordt er druk gewerkt aan een najaarsoffensief. ‘We blijven de komende maanden doorgaan met verbeteringen.‘ zegt interim-directeur Victor Boswijk, ‘In de vaste collectie vinden een paar vernieuwingen plaats en er wordt ook meer ruimte gemaakt voor evenementen, zoals lezingen en signeersessies. In de komende maanden richten we ons op drie grote exposities. Maar we beginnen klein. Letterlijk en figuurlijk!’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.