Musea geven publiek de vrije hand

groninger museum mixmatchZes toonaangevende Nederlandse musea geven deze herfst het heft uit handen. Bezoekers mogen vanaf oktober 2014 op www.mixmatchmuseum.nl grasduinen in de collecties van het Amsterdam Museum, het Groninger Museum, het Kröller-Müller Museum in Otterlo, Museum Boerhaave in Leiden, Museum TwentseWelle in Enschede en het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Met als thema ‘fascinatie voor het moderne’, maakten conservatoren van deze musea een voorselectie van 300 objecten. Het publiek wordt uitgedaagd om hieruit een tentoonstelling naar eigen smaak samen te stellen. De enige voorwaarde: er moet een goed verhaal achter de keuze zitten. De meest originele tentoonstellingsvoorstellen worden daadwerkelijk uitgevoerd en zijn vanaf de Museumweek 2015 (4-11 april) te zien in de deelnemende musea.

De kern van Mix Match Museum is een online platform waar de 300 objecten vanaf begin oktober in de etalage staan. Hier kan iedereen de exposities onder de handen van de deelnemers zien groeien. Conservatoren van de zes musea hebben ieder 50 items gekozen uit de eigen collectie, waaronder ook voorwerpen en kunstwerken die zelden of nooit voor publiek te zien zijn.

Dwarsdoorsnede
Mix Match Museum verbindt zes musea die elk op hun eigen manier de Nederlandse rijkdom op het gebied van beeldende kunst, geschiedenis, techniek en erfgoed laten zien. Samen vormen ze een dwarsdoorsnede van de Collectie Nederland. Uniek aan deze samenwerking is dat niet de musea zelf, maar bezoekers dwarsverbanden leggen tussen de collecties. Door deze vergaande vorm van publieksparticipatie komt de bezoeker bovendien voor even op de stoel van tentoonstellingsmakers te zitten. Hij of zij ervaart welke schatten deze museumprofessionals onder hun hoede hebben, en voor welke dilemma’s en beperkingen zij dagelijks komen te staan bij het presenteren van die vaak kwetsbare rijkdommen.

Mix Match Museum is een uitbreiding van het project Expose, dat het Kröller-Müller Museum in 2010 introduceerde. Mix Match Museum wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN. Stichting DOEN over het project: ‘Met een bijdrage van de BankGiro Loterij geeft DOEN vorm aan Mix Match Museum. Vernieuwend aan dit initiatief is de inhoudelijke samenwerking en het opnieuw waarderen van de Collectie Nederland door het publiek zelf. Dat maakt deze samenwerking een bijzondere manier van DOEN.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *