Nicky and the Shouts terug in Huize Maas

huize maasOp 9 november aanstaande een eenmalig concert met bekende Groningse bands uit de jaren zestig  in Huize Maas in Groningen; van Krotje tot Huize Maas Sixties Festival. Piet van Dijken neemt ons mee op reis door de muzikale wereld van weleer met onvergetelijke nummers uit die tijd van onder meer The Beatles, Shadow, The Animals etc.

Eén van de bands, Nicky and the Shouts staat deze avond nagenoeg in de originele bezetting op het podium.

 

nicky and the shouts

Nicky and the Shouts

Op jeugdige leeftijd begonnen Herman Wolters en Lukas Kruizinga als zangduo The Goldstars. In deze perioden ontstonden de contacten met Bert van de Woude die al snel solo gitarist werd en Gert Bol die als basgitarist de band kwam versterken. De thuislocatie om te oefenen werd al snel verkast naar een oefenruimte aan de Kruitlaan boven het taxi- en ambulancebedrijf van de vader van Gert Bol.

Er werd veel opgetreden in buurthuizen in de Stad en af en toe al buiten de stadsgrenzen. De muziek was uitsluitend instrumentaal met veel shadow muziek en een paar nummers met de zangeres van destijds  Ans Meschendorp.

In 1963 ontstonden de contacten met Niko Jans (Nicky) die gestopt was met een band in Delfzijl.  Nicky beschikte over moderne apparatuur en met elkaar werd het geld bijeen gebracht voor de aanschaf en gingen The Goldstars over in Nicky and the Shouts. Nicky had een mooie zangstem en werd in die tijd vergeleken met Cliff Richard. Met een professionele zanger en de bekendheid kreeg de band het druk en waren de weekends dan ook vaak bezet, waarbij Garry Wiltens de rol van Gert Bol regelmatig voor zijn rekening nam. Een eigen vervoermiddel, een VW bus met vaste chauffeur Rudi Franke, werd onderdeel om de optredens te kunnen realiseren.

In Het Krotje werd regelmatig opgetreden wat meerdere bands in die tijd deden zoals Rocking Tigers, Javalins, Jaquars, Cuby and the Blizzards.

Met de opkomst van onder meer The Beatles werd het uiterlijk van de band ook aangepast zoals de haardracht en de kleding.  De bekendheid van de band werd zo groot dat regelmatig werd opgetreden in Duitsland en de band werd gevraagd op te treden bij Trea Dobs Karin Kent, Connie van Bergen, Ria Valk, Imca Marina en Willeke Alberti.  Ook was de band regelmatig te zien bij de landelijke Top of Flop shows van Herman Stok.

Al met al geweldige tijden waar de meiden tijdens optreden hysterisch werden, begonnen te gillen en de haren uit hun hoofd trokken. De band kreeg het Beatle gevoel. Fans kwamen de bandleden achterna en het is weleens  opgelost met de huur van een bus om de fans mee te nemen.

Om je te promoten werden regelmatig muziektapes opgestuurd naar de platenmaatschappijen. Met dank aan Roel Hemmes met zijn platenzaak aan de Steenstilstraat is dit gelukt. Roel componeerde de muziek en door de band op maat gemaakt. In 1965 werd de eerste plaat opgenomen met Don’t be a fool en It’s Time, waarna in 1966 de tweede plaat werd opgenomen Years inside en Guilty Man. De platen werden opgenomen in Amsterdam bij CNR.

1 gedachte op “Nicky and the Shouts terug in Huize Maas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.