Nieuwe moskee Park Selwerd voorlopig van de baan

moskee park selwerd-1Omwonenden van het Selwerder Park en Winkelcentrum Paddepoel zijn vorig jaar naar de bestuursrechter gestapt omdat ze het niet eens waren met de beslissing van de gemeente Groningen om de bouw van de nieuwe moskee in Park Selwerd doorgang te laten vinden. De rechtbank heeft gisteren zowel de bewoners als het winkelcentrum in het gelijk gesteld.

De jurist die de zaak heeft behandeld voor de belanghebbenden, mr. Pach uit Hoofddorp, geeft aan dat de omgevingsvergunning door de bestuursrechter wordt vernietigd op grond van onvoldoende beargumenteerde besluiten van de gemeente Groningen. Ook werd er volgens de bestuursrechter niet voldaan aan een goede ruimtelijke ordening door de nieuwe moskee 60 cm hoger te laten worden. Hierdoor zou een derde bouwlaag mogelijk zijn.

De gemeente Groningen heeft de bezwaarschriften die bewoners in het verleden hebben ingediend van tafel geveegd. Tevens heeft de gemeente Groningen bepaald in het mobiliteitsplan dat bezoekers van de nieuwe moskee hun auto’s kunnen parkeren op de parkeerplaats bij Winkelcentrum Paddepoel en zelfs bij het Yarden Crematorium om zo de omliggende straten te ontlasten. Winkelcentrum Paddepoel en het Yarden Crematorium gaan hier niet mee akkoord. Het mobiliteitsplan is goed bedoeld maar kan niets afdwingen. Aldus mr. Pach.

Bewoners van de wijk Selwerd zijn van mening dat de Islamistische Stichting overal in de stad de ruimte moet krijgen om een nieuwe gebedsruimte te realiseren, alleen niet ten koste van een unieke groenstrook midden in Park Selwerd. Ook zou de parkeeroverlast in de omliggende straten hierdoor te veel toenemen. Het is volgens de bewoners zaak om naar een oplossing te zoeken waar alle partijen zich in kunnen vinden. Tot op heden is dat niet gebeurd.

De Gemeente Groningen wordt veroordeeld tot het betalen van de kosten van deze rechtszaak maar kan nog binnen zes weken in hoger beroep gaan. Mr. Pach acht de kans klein op succes in hoger beroep.

Bron: GroningerKrant

6 gedachten over “Nieuwe moskee Park Selwerd voorlopig van de baan

  1. Aan de Friezestraatweg bijv.
    Bouwrijp stuk grond waar een betonbedrijf zijn opslag had.
    Kunnen ze zo een mooie moskee op bouwen met uitzicht op het Reitdiep, bereikbaarheid is goed via rondweg, parkeergelegenheid zat op eigen grond en ze zitten niet buiten de stad of op een industrie terrein.
    Gemeente koopt de oude boerderij op en verkoopt hem weer door aan bijv. natuurmonumenten of Groningerlansdchap, de moskee heeft geen sloopkosten en krijgt met de verkoop nog geld toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.