Nieuwe vorm sociale woningbouw Meerstad

meerstadNieuwe vorm van sociale woningbouw.

De gemeente Groningen streeft ernaar nog dit jaar te beginnen met een nieuwe vorm van sociale woningbouw in Meerstad. De woningen zullen niet gebouwd worden door een woningcorporatie, maar door een nieuw sociaal woonbedrijf. Samen met Bureau Meerstad zoekt de gemeente naar een geschikte plek voor 30 energieneutrale woningen met een huur van maximaal 650 euro.

De plannen zijn een uitvloeisel van het Bouwoffensief Groningen. Dat werd medio vorig jaar ingezet om de woningmarkt vlot te trekken. Volgens wethouder Roeland van der Schaaf snijdt het mes aan meerdere kanten: “Meerstad is van en voor alle Stadjers en dit initiatief maakt wonen in die wijk dus mogelijk voor mensen met een smallere beurs. Daarmee wordt Meerstad een ongedeelde wijk. Bovendien komt dit initiatief tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar betaalbare woningen in de stad. We zijn uiteraard ook met woningcorporaties in gesprek. Maar in een tijd dat woningcorporaties steeds minder middelen hebben om nieuwe investering te doen, moeten we ook kijken naar alternatieven.”

Het principe van deze nieuwe vorm van sociale woningbouw is eenvoudig. De gemeente verpacht de grond aan het woonbedrijf. Dat kan door slim te bouwen de huurprijs laaghouden. Afgesproken is dat de maximale huur onder de grens voor huurtoeslag blijft, zodat bijvoorbeeld ook jonge gezinnen de mogelijkheid krijgen om in Meerstad te gaan wonen.

Naast de opgave om voldoende betaalbare woningen te bouwen, wijst wethouder Van der Schaaf ook op het werkgelegenheidsaspect. “Het Bouwoffensief is ook bedoeld om werkgelegenheid in de bouwsector op peil te houden. Dit initiatief levert daar een mooie bijdrage aan en we zullen er met zijn allen hard aan moeten werken om het daadwerkelijk te realiseren. Maar wat mij betreft gaat in het najaar de eerste paal de grond in.”

Bron: Gemeente Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *