Overbouwing Naberstraat alleen onder strenge voorwaarden

steden nederland, groningen, centrumHet college van B&W deelt de mening van de raadscommissie dat er liever geen overkoepelende bebouwing moet komen tussen de Grote Markt en Nieuwe Markt in de Naberstraat. Een aantal raadscommissieleden had het idee dat er aan de Oostwand een soort nieuwe Naberpassage zou ontstaan.

B&W willen deze ‘overbouwing’ alleen toestaan bij zwaarwegende redenen en onder strenge voorwaarden. In één van de modellen die samen met ontwikkelaar Volkert Wessels is gemaakt, komt wel een luchtbrug voor tussen beide kanten van de straat. De Naberstraat als verbindende straat verschuift dan naar het zuiden. Dit schrijft het college naar aanleiding van de gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan voor de Oostwand van de Grote Markt. Die kwam onlangs in de raadscommissie Ruimte & Wonen aan de orde.

Grotere winkels
Door de herziening van het bestemmingsplan is meer flexibiliteit mogelijk. Hierdoor zijn grotere winkels denkbaar. Uit onderzoek blijkt dat hier vraag naar is in de binnenstad onder ondernemers. De economische crisis en de stijgende internetverkopen maken kleine ondernemers daarentegen huiverig om te investeren

Eisen
Er zijn nog drie mogelijke modellen voor de invulling van de Oostwand. In één van de modellen is nog ruimte voor ‘overbouwing’. In dat geval zou de gemeente strenge eisen stellen zoals voldoende daglicht van bovenaf en gegarandeerde levendigheid in de straat.

Bevolking
De komende tijd werken de gemeente en de ontwikkelaar de drie modellen verder uit. B&W overleggen met de projectontwikkelaar hoe ze de komende tijd de Groninger bevolking het beste kunnen betrekken bij de plannen voor de Oostwand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *