Raadscommissies met onder meer bussen uit centrum Groningen

groningen-centrum-grote markt-bussen-1Het nieuwe drugsbeleid rond onder meer coffeeshops. De tegenprestatie in het kader van de Participatiewet. En de Voorjaarsbrief met de ambities van het college van B&W voor 2016. Dat zijn drie onderwerpen die woensdag 17 juni in commissievergaderingen van de Groningse gemeenteraad aan de orde komen.
Er zijn woensdag drie commissievergaderingen. Financiën en Veiligheid vergadert vanaf 13.00 uur, de commissie Beheer en Verkeer vanaf 16.30 uur en Werk en Inkomen begint ’s avonds om 20.00 uur. Deze openbare vergaderingen zijn in de oude raadzaal van het stadhuis. Ze zijn ook online live te volgen via de website van de gemeenteraad: groningen.nl/gemeenteraad. Op raadkalender van deze website zijn ook de complete agenda’s van deze vergaderingen en alle stukken te vinden.

Coffeeshop
In de commissie Financiën en Veiligheid (13.00 uur) komt het nieuwe drugsbeleid van de gemeente aan de orde. Burgemeester Peter den Oudsten wil met de commissie debatteren over zijn voorlopige “beleidsuitgangspunten” voor nieuw drugsbeleid in Groningen. Hij wil onder meer een discussie over de vraag of het afstandscriterium van 100-meter tussen een coffeeshop en een school ook voor een mbo-school moet gelden. Nu hanteert de gemeente dat afstandscriterium alleen voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. Landelijk is de richtlijn 350 meter. De burgemeester wil onderzoeken of dit criterium ook in Groningen van toepassing zou moeten zijn. In deze commissie gaat het ook over de Voorjaarsnota met de ambities van het college voor 2016. B&W willen graag van de fracties horen waarop de gemeente nog kan bezuinigen.

Grote Markt
De commissie Beheer en Verkeer (16.30 uur) bespreekt onder meer de plannen voor de binnenstad. Het college wil voetgangers en fietsers meer ruimte geven. En de bussen moeten niet meer over de Grote Markt maar over de Diepenring rijden. De bussen verdwijnen in de voorstellen ook uit de A-straat en de Brugstraat. Het college zoekt nog naar oplossingen voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn om in het stadshart te komen. De plannen in de binnenstadsvisie ‘Bestemming Binnenstad’ gaan eind augustus de inspraak in. Dan komt er waarschijnlijk in december een definitief voorstel waar de gemeenteraad over moet beslissen.

Tegenprestatie
’s Avonds in de commissie Werk en Inkomen (20.00 uur) gaat het onder meer over een verordening over de tegenprestatie in het kader van de Participatiewet. Het college wil bijstandsgerechtigden met deze verordening niet verplichten een tegenprestatie te leveren, maar hen daartoe wel stimuleren. “Een tegenprestatie is niet aan de orde”, aldus B&W, “alleen in uitzonderlijke gevallen als uiterste middel om mensen te activeren.”

Participatiebanen
Verder debatteert deze commissie over de plannen om bijstandsgerechtigden voor wie betaald werk een stap te ver is maatschappelijk actief te krijgen. B&W willen 500 Participatiebanen. Mensen krijgen daarvoor een stimuleringspremie. “Naast dat we via mensen via een premie stimuleren tot een Participatiebaan”, aldus B&W, “gaan we onderzoeken of we met de Stadjerspas ook mensen met een nog grotere afstand van de arbeidsmarkt kunnen stimuleren om actief te worden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *