Reactie NAM op het OVV rapport Aardbevingsrisico

aardbevingen-3Huizinge was keerpunt in omgang met aardbevingsproblematiek.
-Aardbeving Huizinge vormde keerpunt in denken en handelen.
– NAM erkent belang van meer transparantie en betere communicatie
– Concrete stappen in aanpak veiligheidsrisico’s en reductie onzekerheden

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) hecht groot belang aan het onderzoek dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) heeft verricht naar de rol die veiligheid van bewoners heeft gespeeld in de besluitvorming rond de gaswinning in Groningen. Voor NAM betekende de aardbeving in het Groningse Huizinge op 16 augustus 2012 en de daarop volgende studies een keerpunt in het denken en handelen van het bedrijf. De intensiteit van de aardbeving leidde tot grote bezorgdheid, vooral bij de bewoners. Tot dan toe werd er vanuit gegaan dat aardbevingen als gevolg van gaswinning alleen tot schade aan gebouwen konden leiden. Sindsdien heeft NAM veel geïnvesteerd in onderzoek en maatregelen ter verhoging van de veiligheid van de bewoners van Groningen. Daarnaast intensiveerde NAM de communicatie met de bewoners.

NAM-Directeur Gerald Schotman: “De onzekerheden rondom aardbevingen zijn groter dan in het verleden aangenomen. Wij begrijpen de gevoelens van ongerustheid en onveiligheid onder bewoners. Natuurlijk kun je je bij het verschijnen van een rapport als dit afvragen of je destijds dingen anders had kunnen doen met de kennis van nu. Dat blijft lastig, maar nu kijken we vooruit. Goede communicatie met de bewoners en samenwerking met bestuurders staan hierbij centraal”.

Het OvV-rapport gaat kort in op de periode na de beving in Huizinge en constateert dat sinds 2013 het nodige is veranderd. Sindsdien werkt NAM samen met inwoners, kennisinstituten en de overheid aan een intensief onderzoeks- en uitvoeringsprogramma van maatregelen in de ondergrond en aan gebouwen, die erop zijn gericht de veiligheid van de bewoners van Groningen te verbeteren. Zo zullen eind 2015 in totaal 15.000 woningen zijn geïnspecteerd op veiligheidsrisico’s. Daarnaast gaat NAM in de komende twee jaar 8.000 woningen veiliger maken.

Schotman: “Er zijn twee aanbevelingen mede aan het adres van NAM. Een over onafhankelijk onderzoek en een over de verbetering van de communicatie over onzekerheden. Met beide aanbevelingen gaan we aan het werk”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *