Rotondes provinciale weg richting Leens in Groningen voorzien van bijzondere kunst 

Een verwijzing naar de Groninger kerken, de Groninger baksteen, de Amsterdamse school en kunstenaarsvereniging ‘De Ploeg’. Bij de rotondes langs de provinciale weg bij Leens, Wehe-den Hoorn en Mensingeweer in Groningen zijn kunstwerken gerealiseerd die verwijzen naar het gebied en de historie hiervan.  De kunstwerken zijn met betrokkenheid uit de omliggende dorpen tot stand gekomen.

Folly van Groningen 

Naast de rotonde bij Mensingeweer en Eenrum komt een kunstwerk met de werknaam ‘de Folly van Groningen’. Het kunstwerk bestaat uit gemetselde palen. Vanuit de verschillende aanrijroutes krijgen de palen een ander gezicht: vanuit de richting Groningen vormen ze een kerk en vanuit de richting Lauwersoog lijken ze op een steenfabriek. De langste palen zijn ruim 9 meter hoog en vormen een iconisch beeld in het landschap. In de palen komen nestkastjes voor vogels en voorzieningen voor insecten.

Tiggel 

Het kunstwerk ‘Tiggel’ bij Wehe-den Hoorn is een eerbetoon aan de moderne rode baksteen van Groninger klei die een belangrijke rol speelt in de architectuurgeschiedenis van de provincie. Het kunstwerk heeft een expressionistische stijl, net als de architectuur van de Amsterdamse school. Ook dit kunstwerk krijgt voorzieningen voor vogels en insecten.

Bomen en dijkhuisjes 

Bij Leens staan kunstwerken in de vorm van bomen en dijkhuisjes. Het ontwerp is geïnspireerd door meerdere elementen uit de directe omgeving. Bomenrijen en solitaire bomen zijn een belangrijk onderdeel van het Groninger landschap en steken letterlijk boven het maaiveld uit. Daarnaast zijn dijkjes in het landschap typerend voor dit gebied. De bomen en dijkhuisjes worden gemaakt van cortenstaal en worden ongeveer 10 meter hoog.

Bron: Provincie Groningen Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *