SP vragen over de positie van huurders bij geothermie

groningen-zernike-warmtestad-6De gemeente Groningen is van plan geothermie/aardwarmte mogelijk te maken in de noordwestelijke stadswijken. De SP fractie in de Groninger gemeenteraad is vanwege duurzaamheidsoverwegingen een voorstander van aardwarmte maar vindt wel dat de positie van huurders van corporatiewoningen goed geregeld moet worden. Zij komen immers in een situatie van “gedwongen winkelnering”. Vandaar dat de SP fractie  vragen heeft gesteld aan het gemeentebestuur.

2 gedachten over “SP vragen over de positie van huurders bij geothermie

  1. Enkel doen als het cooperatief kan bij voorkeur in eigendom maar zeker met medezeggenschap/VETO van de afnemers.
    Overal in Nederland gaat het fout met stadsverwarming dus ook hier meet 99,9% zekerheid.
    En ook bij geothermie moet er soms gefracked worden en zijn de geleerderen er nog niet uit qua bodem en mogelijke aardbevingen.
    Beter op safe spelen en alles heel goed isoleren en daarna met pellets / warmtepomp lucht of WKO of IR of groengas verwarmen.

    Bekijk zeker de 10 uitganspunten voor een warmtenet van Derk van Reeshofwarmte en JWvdGroep en verdiep je in het onderzoek van Bart Jansen voor je ook maar 1 buis in de grond legt.

    De CO2 besparing van warmtenetten is op zijn minst zeer discutabel want de CO2 van al het staal, de mindere isolatie en een groot deel van de verliezen worden meestal niet meegenomen in rooskleurige roze bril rapporten.

  2. Warm water wat naar boven wordt gehaald is in feite pekel en heeft een negatief effect op het bodemleven.
    De grond op de boorlocatie word dus vergiftigd.
    Daarbij komt dat het water wat omhooggepompt word uiteraard warm is en wat word teruggepompt koud, wat weer bevingen kan veroorzaken.
    De winning vind aan de noordzijde van de stad plaats waar dus ook gaswinnig plaatsvind en de bevingsgevoelligheid al groot is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *