Stadsschapen naar winterlocatie | Grasseizoen voorbij

groningen-zernike-schapen verlaten groningen-4Dinsdag 15 november zijn de stadsschapen vertrokken naar hun winterlocatie en is het tiende graasseizoen van de stadsschapen weer voorbij. De kudde heeft de afgelopen maanden de groengebieden in onze stad kort gehouden. De schapen brengen de winter door in Drenthe, in het Bargerveen bij Emmen. Hier worden in januari de eerste stadslammetjes geboren. In april 2017 gaan de schapen weer in de stad aan de slag.

Voor het tiende achtereenvolgende seizoen heeft de gemeente Groningen bijna 300 Schoonebeekers en Veluwse heideschapen ingezet bij het natuurvriendelijk beheer van bermen en groengebieden. Met hun hoeven verbeteren schapen de structuur van de bodem waardoor nieuwe zaden kunnen kiemen en de beplanting meer variatie gaat vertonen. En omdat de schapen zaden meedragen in hun vacht, verspreiden ze zo allerlei plantensoorten.
In de afgelopen maanden at de kudde bijna 900.000 kilo gras, 10 tot 12 kilo per schaap per dag. Veel Stadjers namen in die periode een kijkje bij de kudde. Inmiddels volgen ruim 1600 mensen de stadskudde op Twitter. Via dit kanaal houdt de herder belangstellenden regelmatig op de hoogte van het wel en wee van de schapen. Ook in de wintermaanden blijft herder Bouke dat doen. Dit levert vooral in de lammertijd, van begin januari tot half februari, vaak spannende berichten op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *