Subsidie voor herdenking en viering Groningen 70 jaar bevrijd

In april is het 70 jaar geleden dat Groningen is bevrijd. De gemeente wil op gepaste wijze aandacht besteden aan dit Groningse einde van de Tweede Wereldoorlog. Uitgangspunt is dat de gemeente initiatieven vanuit de samenleving ondersteunt. Daarvoor willen burgemeester en wethouders een budget van maximaal 100.000 euro beschikbaar stellen.

Op 16 april groningen tijdens de tweede wereldoorlog-11945 werd Groningen na zware gevechten bevrijd. “Wij constateren dat er 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog nog steeds een grote maatschappelijke betrokkenheid is bij het herdenken en vieren ervan. De recente herdenkingen in Amsterdam, Westerbork en Auschwitz waren actueler dan ooit”, schrijven B&W in een brief aan de gemeenteraad. Het motto voor het speciale herdenkingsjaar 2015 is Bevrijding 1945 en wat we daarvan kunnen leren.

Initiatieven
Zowel in Groningen als landelijk staan er diverse activiteiten op het programma. Daarbij wil de gemeente initiatieven vanuit de samenleving ondersteunen en mogelijk maken. Inmiddels heeft een aantal organisatoren zich bij de gemeente gemeld. Het gaat om elf aanvragen voor subsidie. Ze zijn onder andere afkomstig van de Stichting 5 mei Bevrijdingsfestival, Boek Groningen van alle tijden en de Stichting Museum Canadien Allied Forces.

Bevrijding
Uit het aantal activiteiten blijkt dat de herdenking en viering van 70 jaar bevrijding breed leeft in Groningen, constateren B&W. “Door het ondersteunen van initiatieven toont de gemeente betrokkenheid en solidariteit. De bezetting – in het bijzonder het lot van de Joodse Stadjers – en bevrijding zijn voor de stad Groningen aangrijpend en dramatisch geweest. De gevolgen zijn nog dagelijks merkbaar en voelbaar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *